Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geestelijke gezondheidszorg: dit vergoeden zorgverzekeraars

Op het moment dat je er zelf niet meer uitkomt, kun je gelukkig terecht binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Je zorgverzekering vergoedt deze behandelingen grotendeels. Maar wel onder bepaalde voorwaarden. Zo heb je een verwijzing van je huisarts nodig én moet er een diagnose gesteld worden volgens de DSM-5. Alleen hoe werkt dit proces verder? En met welke klachten kun je eigenlijk allemaal terecht binnen de GGZ? We leggen het uit.

Waar kun je terecht met psychische klachten?

Op het moment dat je ergens tegenaan loopt, kun je het best eerst contact opnemen met je huisarts. Er zijn namelijk heel veel verschillende specialisaties binnen de GGZ. De huisarts kan je helpen je door te verwijzen naar de juiste hulpverlener, afhankelijk van de soort en de ernst van je klachten. Gaat het om lichtere psychische problemen? Dan kun je vaak binnen de huisartsenpraktijk terecht bij een praktijkondersteuner GGZ (POH). Deze zorg krijg je vergoed uit de basisverzekering. Ook betaal je hier geen eigen risico voor, omdat de praktijkondersteuner onder de huisartsenzorg valt.

Heb je te maken met matige psychische klachten? Dan kan de huisarts je doorverwijzen naar de basis-GGZ. Hier krijg je een behandeling van (vrijgevestigde) psychotherapeuten, klinisch psychologen of GZ-psychologen. Hier kom je ook terecht als je te maken hebt met chronische (stabiele) problematiek.

Daarnaast is er ook de gespecialiseerde GGZ. Net zoals bij de basis-GGZ krijg je hier behandelingen van psychiaters, (vrijgevestigde) psychotherapeuten, klinisch psychologen of GZ-psychologen. Op het moment dat je te maken hebt met ernstige psychische problemen, verwijst de huisarts je hiernaartoe.

Vergoeding psychologische zorg

De behandelingen van zowel de basis-GGZ als de gespecialiseerde GGZ worden meestal vergoed vanuit je basisverzekering. Je hebt hier dan wel een verwijzing van je huisarts nodig, een vastgestelde diagnose volgens de DSM-5 en het moet gaan om noodzakelijke zorg.

In de verwijzing moet duidelijk staan wie is verwezen, waarom en welke soort zorg nodig is. Deze verwijzing is één jaar geldig. Op het moment dat je vervolgbehandelingen nodig hebt onder dezelfde diagnose, is er vaak geen nieuwe verwijsbrief nodig. Mits er een onderbreking van een jaar tussen zit dan.

Houd er daarnaast rekening mee dat je voor psychologische zorg uit de basisverzekering wel je eigen risico betaalt. Weet je al dat je psychologische zorg nodig hebt? Houd daar dan rekening mee tijdens het zorgverzekering vergelijken dit najaar, door je eigen risico niet vrijwillig te verhogen voor een lagere premie. Die extra kosten aan eigen risico, komen dan namelijk uit je eigen portemonnee. Dit geldt dus niet als je onder behandeling bent van een praktijkondersteuner; die valt niet onder het eigen risico.

Aanvullend verzekeren voor psychische hulp

Er zijn ook behandelingen waar je geen vergoeding voor krijgt vanuit je basisverzekering. Je kunt ervoor kiezen dit zelf te betalen, maar je kunt je hier ook aanvullend voor verzekeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan behandelingen van een seksuoloog, relatietherapie of mindfulness bij een burn-out. Weet je op dit moment al dat je komend jaar waarschijnlijk zorg nodig zal hebben voor één van deze specialismen, dan kun je deze mogelijkheid alvast in het achterhoofd houden wanneer je je zorgverzekering 2023 uitkiest. Dat scheelt in het nieuwe jaar weer op je bankrekening.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.