Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen wet nodig om met bijstand te experimenteren

Het voorstel Experimentenwet gemeenten voegt niets toe aan wat nu al mogelijk is. Dat zegt de Raad van State over de wet die gemeenten ruimte zou moeten geven voor experimenten met maatschappelijke opdrachten. Gemeenten kunnen dus verder gaan met experimenteren met eenvoudigere regels voor mensen met een bijstandsuitkering.
foto Piscout

Verschillende gemeenten zijn al bezig met een experiment met eenvoudigere regels voor de bijstand. Het doel daarvan is om mensen bijvoorbeeld gemakkelijker aan een baan te helpen, als ze vrijwilligerswerk of tijdelijk werk kunnen doen naast hun uitkering. Er was nogal wat verwarring over hoe ver gemeenten konden gaan in de vereenvoudiging van de bijstandsregels in hun eigen gemeente.

Bijstandsregels

Om gemeenten de ruimte te geven met regels te experimenteren was de zogenoemde Experimentenwet in voorbereiding. Met de wet zouden algemene kaders worden aangegeven waarbinnen gemeenten “maatwerk” kunnen leveren om te experimenteren met een vernieuwende maatschappelijk aanpak, zoals de versoepeling van bijstandsregels.


De gemeente Amsterdam gaat een ‘eigen proef’ doen om mensen met bijstandsuitkering naar werk te begeleiden via drie verschillende routes. Opmerkelijk is dat de gemeente mensen vrij laat bepalen of ze willen voldoen aan de sollicitatieplicht. Amsterdam omzeilt daarmee de officiële experimenten met de bijstand. Lees meer>>


Experimentenwet

De Raad van State heeft nu geadviseerd om van de Experimentenwet af te zien. Deze nieuwe wet zou namelijk niets toevoegen, vindt de Raad. Als gemeenten voor een bepaalde periode willen afwijken van wettelijke bepalingen, doen ze dat sneller via bestaande regelingen. In de praktijk bleek dat van de 75 ingediende voorstellen voor experimenten uit 35 gemeenten, veruit de meeste belemmeringen op een andere manier sneller konden worden opgelost dan via een wettelijk experiment.

Lokaal maatwerk

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken gaat nu met gemeenten in gesprek om te bekijken of de Gemeentewet moet worden aangepast om meer ‘lokaal maatwerk” mogelijk te maken. Als de Gemeentewet meer ruimte zou creëren voor maatwerk en dit dus mogelijk wordt voor alle gemeenten, is het minder noodzakelijk om voor nieuwe maatschappelijke opdrachten aparte experimenten in te richten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.