Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen taakstraf bij ernstig zedendelict

Taakstraffen mogen bij ernstige gewelds- en zedendelicten niet toegepast worden. Dat schrijft minister Hirsch Ballin aan de Tweede Kamer na een onderzoek van de Raad voor de Rechtspraak.
Geen taakstraf bij ernstig zedendelict

Vorig jaar bleek dat 883 daders van een zedenmisdrijf door de rechter een werkstraf kregen opgelegd in plaats van een gevangenisstraf. Minister Hirsch Ballinvan Justitie wil de Aanwijzigen taakstraffen aanscherpen om te voorkomen dat taakstraffen worden opgelegd voor verkrachtingen.

Kritische vragen
De minister kreeg vorig jaar kritische vragen uit de Tweede Kamer na een uitzending van Zembla. Daarin bleek dat rechters voor zware misdrijven geregeld taakstraffen opleggen in plaats van een celstraf. De minister was het eens met de opvatting van de Kamer dat een taakstraf niet past bij ernstige delicten als moord en verkrachting.

Onderzoek
De minister liet een onderzoek doen door de Raad voor de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie. Daaruit blijkt, volgens Hirsch Ballin, dat als de rechter voor een ernstig gewelds- of zedendelict wel een taakstraf oplegt, die taakstraf volgens onafhankelijke deskundigen in de meeste gevallen passend en uitlegbaar is aan de samenleving.

Uitzondering
Maar ook blijkt uit het onderzoek dat opleggen van een taakstraf, al dan niet in combinatie met een andere straf, bij ernstige delicten geen uitzondering is gebleken. Enerzijds leggen rechters bij ernstige delicten terecht een taakstraf op, anderzijds ook weer niet.

Voorkomen
De minister neemt maatregelen om te voorkomen dat taakstraffen nog worden opgelegd bij ernstige zeden- en geweldsdelicten, tenzij daar bijzondere redenen voor zijn. Een reden kan bijvoorbeeld zijn dat sprake is van misdrijven die, hoewel juridisch als ernstig moeten worden gekwalificeerd, in feite van minder ernstige aard zijn. Het Wetboek van Strafrecht verstaat onder ‘verkrachting’ bijvoorbeeld ook een opgedrongen tongzoen. Bij dergelijke delicten zijn uitzonderlijke situaties denkbaar waarbij een taakstraf toch een passende sanctie is.

Daders
Zembla zocht vorig jaar uit dat rechters vorig jaar 54 keer een taakstraf oplegden voor verkrachting en 225 keer voor aanranding. In totaal kregen 883 daders van zedenmisdrijven in 2006 een werkstraf opgelegd in plaats van een gevangenisstraf. In totaal leggen rechters per jaar ongeveer 43.000 taakstraffen op.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.