Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen kinderbijslag voor ouders spijbelaars

De gemeente Apeldoorn werkt samen met de Sociale Verzekeringsbank om schoolverzuim te verminderen. Ouders van kinderen die veel spijbelen raken hun kinderbijslag kwijt.
Geen kinderbijslag voor ouders spijbelaars

Het doel is hardnekkige spijbelaars in ieder geval een startkwalificatie te laten halen. ‘Waar het om gaat, is dat iedere jongere het onderwijs pas verlaat met een diploma en een perspectief op werk’, meldt wethouder Onderwijs Hans Wegman op de website van Gemeente.nu. Daarom krijgen de Apeldoornse leerplichtambtenaren deze nieuwe mogelijkheid tot hun beschikking.

Preventie
De gemeente benadrukt dat zij vooral wil inzetten op de preventie van het verzuim. Het extra middel wordt ingezet tegen de hardnekkige spijbelaars, die weigeren mee te werken aan mogelijke oplossingen. Als de spijbelaar weer in de schoolbanken zit, wordt de kinderbijslag weer uitgekeerd.

SOS
Apeldoorn werkt samen met verschillende omliggende gemeenten, maar ook met scholen en welzijnsorganisaties in de regio. SOS Schoolverlatersoffensief Stedendriehoek is de naam van dit project om schoolverzuim tegen te gaan. Het project doelt dan ook niet alleen op jongeren tot 18 jaar, voor wie de ouders kinderbijslag kunnen ontvangen.

Vaste coach
‘Het gaat om jongeren in de leeftijd van 16 tot 23 jaar, die voortijdig zijn gestopt met hun opleiding’, verklaart regiocoördinator Eloy Winkelman van SOS. ‘Een vaste coach helpt een jongere zijn opleiding af te maken.’ Verder kunnen ook de ouders terecht voor advies bij de voor dit project opgerichte jongerenloketten.

Stijging schoolverzuim
Op de Landelijke Dag van de Leerplicht liet het ministerie van Onderwijs weten dat het schoolverzuim is gestegen met 12 procent. De cijfers zijn gebaseerd op het schooljaar 2008/2009. Volgens staatssecretaris Marja van Bijsterveldt was de stijging verwacht. De uitval wordt beter bijgehouden. In februari keurde de Eerste Kamer het voorstel goed om de kinderbijslag te kunnen stoppen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: gemeente Apeldoorn

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.