Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Geen bijstand bij agressie tegen sociale dienst’

Agressie tegen medewerkers van de sociale dienst moet bestraft kunnen worden door het weigeren of intrekken van een bijstandsuitkering. Tweede Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen (VVD) zal dat dinsdag bepleiten bij de behandeling van de begroting van Sociale Zaken in de Tweede Kamer.
‘Geen bijstand bij agressie tegen sociale dienst’
Foto: ANP-Photo/Koen Suyk

Uit onderzoek blijkt dat 77 procent van de medewerkers van sociale diensten te maken kregen met ongewenst gedrag. Dat was 8 procent meer dan in 2007. Van Nieuwenhuizen vindt het hoge percentage ‘belachelijk’. Agressie aan het loket is op dit moment nog geen zelfstandige reden om bijstand te weigeren.

Fraude

De VVD wil ook een hardere aanpak van mensen die bij herhaling frauderen met bijstand of WW. ‘Fraude mag nooit lonen. Dat is namelijk gemeenschapsgeld dat verdiend wordt door de hardwerkende Nederlanders’, zal Van Nieuwenhuizen minister Lodewijk Asscher en staatssecretaris Jetta Klijnsma (beiden PvdA) voorhouden.

Gevangenis

Van Nieuwenhuizen wil ook dat er paal en perk gesteld wordt aan het verstrekken van bijstand aan mensen die in het buitenland in de gevangenis zitten. Ze zal aandringen op gegevensuitwisseling met het ministerie van Buitenlandse Zaken om daar een stokje voor te steken.

Onderwijs

Haar fractiegenoot Malik Azmani zal bij de begrotingsbehandeling vragen om ouders die te weinig betrokkenheid tonen bij het onderwijs van hun kind te korten op de kinderbijslag.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.