Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Geef werkgever met Wajonger één steunpakket ‘

Werkgevers moeten verleid worden met één totaalpakket aan ondersteuning van de overheid als ze jonggehandicapten met een Wajong-uitkering in dienst nemen. Er is nu een te complex en ondoorzichtig stelsel van verschillende regelingen van loonkostensubsidie, premiekorting, begeleiding op de werkvloer en steun bij het aanpassen van de werkplek.
'Geef werkgever met Wajonger één steunpakket '

Dat stelde de Raad voor Werk en Inkomen (RWI), waarin werkgevers, vakbonden en gemeenten zitten, maandag in een advies aan minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken). Momenteel weet slechts een kwart van de mensen die van jongs af aan gehandicapt zijn en afhankelijk van een Wajong-uitkering, aan het werk te komen.

Regeling
Donner zei dat het advies op een goed moment komt. Hij werkt aan een aanpassing van de Wajong-regeling per 1 januari om meer uitkeringsgerechtigden aan het werk te helpen. Volgens de minister moet meer worden gekeken naar wat ze nog wel kunnen in plaats van alleen naar hun geestelijke of lichamelijke belemmering.

Afgekeurd
Donner zei dat 70 procent van de jaarlijkse instroom in de Wajong, ongeveer 10.000 jonggehandicapten die 18 jaar worden, wel degelijk perspectief heeft op werk. Zij worden in zijn ogen nu vaak ten onrechte direct volledig afgekeurd. Maar om hen perspectief te bieden moeten volgens de RWI ook obstakels worden weggenomen voor werkgevers.

Ondersteuning
In totaal zijn er volgens de RWI nu ongeveer 12.500 werkgevers die een of meer Wajongers in dienst hebben. Veel bazen zouden best meer jonggehandicapten in dienst willen nemen als direct duidelijk kan worden gemaakt wat de mogelijkheden van een kandidaat zijn en op welke ondersteuning zowel de werknemer als werkgever een beroep kan doen.

Loonaanvulling
De RWI wil ook onderzocht hebben in hoeverre werkgevers meer verleid worden tot het in dienst nemen van een Wajonger als zij alleen hoeven te betalen voor de mate waarin de werknemer productief is. Voor het deel dat de gehandicapte arbeidsongeschikt is verklaard, krijgt hij dan een loonaanvulling van uitkeringsinstituut UWV. Dat wil Donner in de nieuwe Wajong vanaf 2010 regelen.

Sociale werkplaats
Ook gaan gemeenten in de Wajong en bij sociale werkplaatsen de voor- en nadelen onderzoeken van zogeheten loondispensatie, waarbij werkgevers alleen betalen voor productieve uren van een gehandicapte werknemer.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.  

Bron: ANP/Foto: ANP/Ed Oudenaarden

3 REACTIES

  1. En daar gaan we weer: weer een steunpakket ontwikkelen ten gunste van werkgevers, maar wanneer neemt minister Donner nu eens echte maatregels waardoor werkgevers de standaard-vooroordelen over mensen met een beperking c.q. arbeidshandicap, die nog altijd hardnekkig gebruikt worden door werkgevers, uit hun ‘botte’ koppies laten verdwijnen. NIet alleen jonge mensen met een beperking, maar ook (wat) oudere arbeidsgehandicapten komen er niet tussen: het is immers niet ‘sexy’ om iemand met een zichtbare beperking als collega te hebben. Er bestaat dus gewoon ONWIL bij veel werkgevers (uiteraard zijn er ook positieve werkgevers, maar ik ben ze in mijn jarenlange sollicitatietijd niet tegengekomen.
    Maar een arbeidsgehandicapte werknemer is veel meer gemotiveerd dan ‘gewone’ werknemers én minder vaak ziek. Er zijn voldoende onderzoeksresultaten bekend die dit ondersteunen.

  2. Lees alle reacties
  3. En daar gaan we weer: weer een steunpakket ontwikkelen ten gunste van werkgevers, maar wanneer neemt minister Donner nu eens echte maatregels waardoor werkgevers de standaard-vooroordelen over mensen met een beperking c.q. arbeidshandicap, die nog altijd hardnekkig gebruikt worden door werkgevers, uit hun ‘botte’ koppies laten verdwijnen. NIet alleen jonge mensen met een beperking, maar ook (wat) oudere arbeidsgehandicapten komen er niet tussen: het is immers niet ‘sexy’ om iemand met een zichtbare beperking als collega te hebben. Er bestaat dus gewoon ONWIL bij veel werkgevers (uiteraard zijn er ook positieve werkgevers, maar ik ben ze in mijn jarenlange sollicitatietijd niet tegengekomen.
    Maar een arbeidsgehandicapte werknemer is veel meer gemotiveerd dan ‘gewone’ werknemers én minder vaak ziek. Er zijn voldoende onderzoeksresultaten bekend die dit ondersteunen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.