Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geef verwarde bedreiger ook hulp

De aanpak van verwarde bedreigers van politici en bestuurders via zorg is een effectief middel naast het louter uitdelen van straffen. Dat blijkt uit een rapport dat minister Hirsch Ballin (Justitie) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Geef verwarde bedreiger ook hulp

Het rapport, Individuele bedreigers van publieke personen in Nederland, bevat de resultaten van uitgevoerd door Verwey-Jonker Instituut en Zorgconsult Nederland. Deze organisaties kregen daartoe opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestreiding (NCTb). Gekeken is naar bedreigingen door individueel opererende bedreigers van personen met een publieke functie.

Aangiftes

Tussen medio 2005 en najaar 2008 zijn er in totaal 847 aangiftes gedaan van bedreigingen bij het Landelijke team bedreigde politici. Een deel hiervan is door het Verwey-Jonker Instituut onderzocht. Het gaat om 351 dossiers van totaal 167 verdachten die bedreigingen uitten tegen 106 politici.

Gevaarlijk
Verwey-Jonker identificeert verschillende categorieën bedreigers. Het type verward-gefrustreerde bedreiger vormt de potentieel meest gevaarlijke gekende bedreiger. Daarnaast kunnen verwarde bedreigers onvoorspelbaar gedrag vertonen. De straattaaldreigers zijn vooral hinderlijk – zij vormen het grootste aantal bedreigers. Zij vereisen ook de grootste inzet van de politie voor opsporing. Voor deze groep wordt een communicatiestrategie ontwikkeld om het bewustzijn te verhogen dat bedreigen een strafbaar feit is.

Zorg

Zorgconsult Nederland heeft gekeken naar de mogelijkheden om verwarde bedreigers toe te leiden naar zorg. De verwarde bedreiger stopt na een – vaak kortdurende – straf namelijk niet met bedreigen. In het Verenigd Koninkrijk en Zweden zijn goede ervaringen opgedaan met het hulpverlening. Dit komt het welzijn van deze personen ten goede en zorgt ervoor dat de dreiging afneemt. Zorgconsult constateert dat de infrastructuur in Nederland voldoende is om op soortgelijke wijze zorg te verstrekken aan deze personen. Die zorg zou bijvoorbeeld prima kunnen aansluiten bij de lokale praktijk rond Veiligheidshuizen, veelplegersoverleg of bemoeizorg.

Psychische stoornis
Politie, justitie en instanties voor geestelijke gezondheidszorg moeten gaan samenwerken in een proefproject. Daarbij moeten lokale ggz-hulpverleners kunnen delen in landelijk beschikbare informatie over bedreigers met een psychische stoornis, die zich per jaar aandienen. Het team wordt ondergebracht bij het Korps Landelijke Politie Diensten. Het brengt alle beschikbare informatie over bedreigingen bij elkaar. Zo ontstaat een beter beeld van de aard van de bedreiging en kan de beste aanpak worden ingezet. Informatie over verwarde bedreigers met een hoog risico wordt vervolgens onder de aandacht gebracht van de lokale zorgprofessionals, Die kunnen in individuele gevallen de juiste diagnose stellen en de juiste behandeling bepalen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.