Gebarentaal vormt een brug tussen mensen

In het dagelijks leven gebruiken we vaak onbewust gebaren om woorden te ondersteunen. Onno Crasborn, hoogleraar Nederlandse Gebarentaal aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, pleit ervoor dat zoveel mogelijk sociaal  en zorgprofessionals gebarentaal leren. Zij kunnen hun communicatie met cliënten daarmee verbeteren. ‘Wanneer je spraak ondersteunt met gebaren krijgt de cliënt naast auditieve ook visuele informatie.’

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
foto iStock

Er is iets vreemds met gebarentaal, weet Onno Crasborn uit ervaring. Als je erover praat blijkt dat veel mensen het enorm interessant vinden. Maar bijna niemand leert het. ‘Er is blijkbaar een disbalans tussen de wow-factor van gebarentaal en de moeite die het kost om een nieuwe taal te leren. Of mensen denken een cursus gebarentaal niet bij hen in de buurt wordt gegeven.’ Daarmee ontstaat een vicieuze cirkel. Er zijn 150 docenten gebarentaal verspreid over Nederland die cursussen geven, ook voor beginners. Maar als niemand zich opgeeft, gaat de cursus niet door.

Sociaal isolement

Er zijn 1,7 miljoen dove

0
123

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.