Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Gaan instellingen uit zichzelf suïcides melden?’

Belangenbehartigers van patiënten in de ggz zijn erop tegen dat instellingen niet meer elke zelfdoding hoeven te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De interne systemen die de zorgkwaliteit meten zijn nog lang niet in alle instellingen op orde, vinden patiëntenorganisaties.
'Gaan instellingen uit zichzelf suïcides melden?'

Ggz-instellingen hoeven vanaf 2011 niet meer elke suïcide van een patiënt te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Zelfdodingen waarbij de behandeling “zorgvuldig en volgens geldende veldnormen is uitgevoerd” kunnen dan intern afgehandeld worden. Patiëntenorganisaties zijn ‘behoorlijk huiverig’ voor de verandering, zegt Christien van der Hoeven van patiëntenkoepel LPGGz in Zorgvisie. ‘Gaan instellingen het uit zichzelf goed melden? De interne veiligheidssystemen zijn nog lang niet overal op orde.’

Verplicht
Instellingen blijven verplicht calamiteiten te melden. Het gaat dan bijvoorbeeld om zelfdodingen – of ernstige pogingen daartoe – waarbij de behandeling tekort geschoten is. De geneesheer-directeur moet dat onderscheid maken. Instellingen zijn ook verplicht suïcides te melden van patiënten die in hun vrijheid waren beperkt. Ook moeten suïcides van patiënten met een inbewaringstelling of rechterlijke machtiging gemeld worden.

Verzwijgen
Bert van Raalte, waarnemend programmaleider ggz bij de inspectie, is niet bang dat instellingen fouten verzwijgen. ‘Als een instelling heel weinig zou gaan melden, is dat voor ons een teken om extra op te letten. Bovendien moeten instellingen zich verantwoorden voor hun toezicht op dit soort kwesties. We veranderen de procedure niet van de ene op de andere dag.’

Leren
Patiëntenkoepel LPGGz twijfelt sterk aan de uitwerking van de versoepelde meldingsregel. ‘De vraag is of instellingen van elk geval blijven leren van fouten als de inspectie zich voortijdig terug trekt.’ Ook Ypsilon, vereniging van familieleden van patiënten met schizofrenie of psychosen, is ongerust. ‘Men verwacht dat instellingen vrijwillig naar buiten brengen dat hun zorg tekort schiet, terwijl er marktwerking is’, zegt Annemarie Hannik van Ypsilon.

Niet door fouten
Veel zelfmoorden komen niet door fouten, blijkt uit een onderzoek in opdracht van de inspectie. Zo bezien zijn het geen calamiteiten, zegt Bert van Raalte. De nieuwe procedure lijkt meer op die in ziekenhuizen, die alleen fouten met ernstige gevolgen moeten melden. ‘Alleen in de ggz zag de inspectie iedere melding. Dat is internationaal gezien uitzonderlijk en blijkt weinig toe te voegen.’

Test
De inspectie test de nieuwe meldingsprocedure de komende tijd bij GGZ Noord-Holland-Noord, Altrecht in Utrecht en Symfora groep in Amersfoort. Die instellingen houden alle zelfmoorden bij en schiften zelf op calamiteiten. Na afloop evalueert de inspectie hun selectie.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Zorgvisie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.