Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Froukje Hajer (Jantje Beton): ‘De kinderwerker is vaak onzichtbaar’

De rol van de kinderwerker wordt vaak onderschat. Dat stelt Froukje Hajer van Jantje Beton.‘De meeste aandacht gaat nu uit naar de brede school en de naschoolse opvang. Terwijl de kinderwerker het voorportaal van de jeugdzorg is.'
Froukje Hajer (Jantje Beton): ‘De kinderwerker is vaak onzichtbaar’

Door Femke van der Palen – ‘De kinderwerker is vaak onzichtbaar en wordt nooit in het zonnetje gezet’, volgens Froukje Hajer, projectmanager van Jantje Beton. ‘Ze kunnen een aanvullende betekenis voor de naschoolse opvang zijn. Bij jeugdwerk denkt men jongerenwerk gericht op twaalf plussers, omdat zich rond deze leeftijd vaak problemen ontwikkelen. Maar je moet die problemen voor zien te zijn.’ Stichting Jantje Beton organiseert op 2 november haar zesde Landelijke Jantje Beton Kinderwerkersdag. Op deze dag staat de discussie over de rol van de kinderwerker centraal.

Ervaringen
Op de kinderwerkersdag gaan professionals en vrijwilligers uit het jeugdwerk met elkaar in gesprek. ‘Jantje Beton vindt dat alle kinderen recht hebben op voldoende speelvoorzieningen in de buurt. Op de dag wisselen deelnemers ervaringen van de praktijk met elkaar uit en bespreken met elkaar hoe je een wijk kindvriendelijk maakt’, zegt Froukje Hajer.

Verbindende rol
‘Om voor voldoende voorzieningen te zorgen is de rol van de kinderwerker van groot belang. Deze functioneert in feite als intermediair. Ze kijken naar de behoeften van kinderen en brengen deze zonodig tot uitvoer’, vertelt Froukje Hajer. ‘De kinderwerker heeft verschillende taken. Ze brengen kinderen samen, zorgen dat er geen tweedeling ontstaat en organiseren activiteiten vele soorten activiteiten voor kinderen in de buurt zoals kookclubs, vakanties of participatieprojecten voor een betere speelomgeving.

Goede voorbeelden
Op de Kinderwerkersdag worden enkele goede voorbeelden uit de praktijk benoemd. Hajer: ‘Deze beroepsgroep denkt er niet altijd aan om de belangrijke taak die zij verrichten naar buiten te brengen.’Daarnaast kunnen de deelnemers workshops volgen. Aan het einde van de dag vindt er een debat plaats.

De Landelijke Jantje Beton Kinderwerkersdag vindt plaats op maandag 2 november in de Reehorst in Ede. De dag wordt georganiseerd in samenwerking met Verdiwel, NJI, K2, Staatsbosbeheer, NISB, NUSO, Scouting, JSO en de beroepsvereniging kinderwerk.nl Deelnemers kunnen zich hier aanmelden.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Foto: ANP/Robert Vos

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.