Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Financiële steun zorgorganisaties door gemeenten mag

Lokale overheden kunnen zorginstellingen financieel ondersteunen als de centrale overheid dat nalaat. Dat wordt duidelijk in de uitspraak van de voozieningenrechter in Maastricht over de steun aan Orbis.
Financiële steun zorgorganisaties door gemeenten mag

Uit het vonnis volgt dat zorginstellingen ruime mogelijkheden hebben om financiële steun te ontvangen van lokale overheden als de centrale overheid geen steun meer wenst te geven. Dat is de conclusie van het academisch ziekenhuis Maastricht (azM), dat het kort geding aanspande. AzM wilde duidelijkheid over de toelaatbaarheid van financiële steun in het kader van marktwerking.

Steun
Het kort geding was door het azM aangespannen tegen de provincie Limburg en de gemeente Sittard-Geleen, die financiële steun verleenden aan Orbis medisch en zorgconcern eind 2009. De rechter constateert nu dat Orbis eind 2009 niet in financiële moeilijkheden verkeerde. Derhalve is er geen sprake geweest van ongeoorloofde staatssteun.

Marktwerking
Het academisch ziekenhuis spande het kort geding aan omdat het zekerheid wilde verkrijgen over de rechtsgeldigheid van het verlenen van financiële steun door provinciale en gemeentelijke overheden. Volgens het azM heeft de politiek gekozen voor een zorgmarkt die met marktwerking principes moet functioneren. Provinciaal of gemeentelijk beleid mag niet leiden tot een nadeligere uitgangspositie van de ene speler versus de andere, aldus het azM.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: foto: ANP Ed Oudenaarden

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.