Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Erken patiënt als ervaringsdeskundige’

Psychiatrische patiënten weten als ‘ervaringsdeskundige’ vaak wat een goede oplossing is voor henzelf, maar hulpverleners maken daar nauwelijks gebruik van. Op dat gebied kan bij zorginstellingen in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) nog veel verbeterd worden.
'Erken patiënt als ervaringsdeskundige'

Dat staat in het onderzoek van Jean Pierre Wilken, lector Participatie, Zorg en Ondersteuning bij het Kenniscentrum Sociale Innovatie van Hogeschool Utrecht. Hij promoveert vrijdag hierop aan de Universiteit van Tilburg. Voor het onderzoek volgde Wilken een groep mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen.

Oplossingen
Volgens Wilken is het belangrijk dat hulpverleners goed luisteren naar oplossingen die door cliënten zelf worden aangedragen. Als voorbeeld noemt hij een vrouw die met een psychose werd opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. ‘Hoewel ze ernstig in de war was, kon ze goed verwoorden wat ze voelde. Toch werd er niet naar haar geluisterd en werd ze in de separeer opgesloten. Ze heeft dit als mensonterend ervaren dat geen enkele hulpverlener de moeite nam met haar in gesprek te gaan.’

Contact
Wilken bekeek voor zijn onderzoek wat de patiënten onder ‘goede zorg’ verstaan. Daaruit bleek dat een goed contact met de professional als erg belangrijk werd beschouwd. ‘Hulpverleners worden gewaardeerd als met hen een vertrouwensband kan worden opgebouwd, een relatie waarbij de hulpverlener de patiënt erkent als uniek individu’, aldus Wilken.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.  

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout

2 REACTIES

  1. Goed dat in ons land nu ook wetenschappelijk aangetoond is dat hulpverleners in de GGZ meer rekening moeten houden met de gevoelens, wensen en behoeften van hun cliënten. Hopelijk dat ook op een hoger ( =beleids-) niveau signalen en adviezen van cliënten- en bewonersraden meer serieus worden genomen.
    Uit mijn jarenlange ervaring als marketingadviseur en -onderzoeker bij een grote dienstverlener kan ik daar nog aan toevoegen dat bij een echt cliëntvriendelijke organisatie op termijn zowel de tevredenheid van cliënten zal toenemen als de (personeels-) kosten verlaagd kunnen worden.
    Een win/win situatie zal dan ontstaan waarbij zowel de organisatie als de cliënten baat hebben.
    In dit verband nog een suggestie voor familieleden en hun organisaties als Ypsilon, Labyrint, etc. en ook voor familieraden: luister goed, doe zeker niet aan betutteling, neem de cliënt serieus en heb respect voor hem/haar.
    Rien Brekelmans, Tilburg

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.