Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Erasmus MC opent kenniscentrum psychiatrie en zwangerschap

Eén op de tien vrouwen heeft tijdens de zwangerschap psychische hulp nodig. Om de zorg voor deze vrouwen te verbeteren, opent het Rotterdamse Erasmus MC donderdag een speciaal kenniscentrum.
Erasmus MC opent kenniscentrum psychiatrie en zwangerschap

‘Zwangerschap is voor gezonde mensen al een ingrijpende periode. Voor mensen met een psychiatrische achtergrond kan de impact nog veel groter zijn’, zegt Mijke Lambregtse-van den Berg, psychiater in het Erasmus MC. Vrouwen die tijdens de zwangerschap met psychische problemen kampen, hebben vaak al eerder in hun leven dergelijke klachten gehad. Tijdens de zwangerschap kunnen die terugkomen of verergeren.

Taboe
Praten over psychische klachten tijdens de zwangerschap of na de bevalling is nog taboe voor veel patiënten en hulpverleners. Dit leidt ertoe dat psychische problemen in die periode heel vaak niet worden herkend. Moeders voelen zich onbegrepen en zijn soms niet in staat een goede band met hun baby op te bouwen. Dit stuit regelmatig op onbegrip in de naaste omgeving. Nog vaak worden vrouwen geacht rond de bevalling in een roze wolk te leven.

Eerder signaleren
Het Landelijk Kenniscentrum Psychiatrie en Zwangerschap wil de zorg voor zwangere en pas bevallen vrouwen verbeteren. Inmiddels hebben zo’n 100 professionals en 16 gespecialiseerde behandelcentra zich aangemeld als lid. Het gaat onder andere om psychiaters, verloskundigen, gynaecologen, huisartsen en verpleegkundigen. Door samen te werken en kennis uit te wisselen, kunnen ze problemen van zwangere vrouwen eerder signaleren en sneller behandelen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: Erasmus MC/foto:stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.