Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Enkelband moet jonge crimineel op rechte pad houden

Jeugdzorg Nederland gaat vanaf deze zomer criminele jongeren die opnieuw in de fout gaan, voorzien van een enkelband als alternatief voor een directe terugkeer naar de gevangenis. Volgens de organisatie is het middel bedoeld om de jongeren te laten leren van hun fouten.
Enkelband moet jonge crimineel op rechte pad houden

Door het elektronisch toezicht wennen de jongeren aan een zelfstandig leven zonder criminaliteit, is de gedachte van Jeugdzorg. De combinatie van het voortdurende toezicht en de dreiging dat ze opnieuw in het gevang belanden bij een fout, zou ze op het rechte pad kunnen houden.

Verandering
Jan Dirk Sprokkereef, vice-voorzitter van Jeugdzorg Nederland, zegt in het AD dat de enkelband een ‘pittig middel’ is om te controleren of de veroordeelde jongeren zich aan de afspraken houden. Uit experimenten blijkt dat de enkelband goed werk bij jongeren die openstaan voor veranderingen. Op doorgewinterde criminele pubers heeft het minder effect, volgens de krant, zij vinden zo’n band zelfs stoer.

Herhaling
Volgens Reclassering Nederland dragen ongeveer 25 jongeren al een enkelband. De organisatie werkt al meer dan een jaar samen met jeugdinstellingen in Groningen, Utrecht, Ede en Den Haag. Algemeen directeur Sjef van Gennip van de reclassering is daarover enthousiast. ‘Wij kijken naar wat nodig is om herhaling te voorkomen’, legt hij uit. ‘Als dat betekent dat een 16-jarige een enkelband krijgt zodat hij weer naar school gaat in plaats van ’s nacht op straat hangt, dan moeten we dat instrument ook inzetten.’

Bewaking
De enkelband is voor de jeugdreclassering geen bewakingsmiddel. Het is een instrument om afspraken te controleren. Aan het einde van de week wordt besproken welke afspraken niet zijn nagekomen en welke gevolgen dat heeft.

Bron: ANP/AD/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.