Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Elke maand 1050 euro voor dak- en thuisloze jongeren: ‘Ik kan eindelijk weer leven’

Vijf dak- en thuisloze jongeren kregen 1050 euro in de maand, een jaar lang, met als enige voorwaarde begeleiding. Doel: hun leven weer op de rails krijgen. Het experiment is zo succesvol dat nu veel meer jongeren dit Bouwdepot krijgen.
Foto Kiki Groot

‘Een grote vermoeiende rotzooi’, zo omschrijft Chantal (19) haar leven voor ze vier maanden geleden haar eerste Bouwdepot (1050 euro) gestort kreeg. Niet dat haar leven sindsdien op rolletjes loopt, maar er is wel al het nodige veranderd, verbeterd en in beweging, blijkt uit de update die ze Joran (36) deze middag geeft.

Stappen

Terwijl haar ogen vrijwel geen moment van haar telefoonscherm loskomen, vertelt Chantal nonchalant dat ze ‘aan het stoppen is met blowen.’ ‘Echt?’, reageert Joran, ‘dat is wel een groot ding. Hoe reageerden je vrienden?’ ‘Wel oké’, zegt Chantal. ‘Maar ze blowen allemaal, dus ik heb ook een beetje afstand genomen.’ Ook dat is een grote stap, weet Joran. ‘En Ramon?’, informeert hij naar haar knipperlichtverkering. ‘Hij appt nu net’, zegt Chantal. ‘We kunnen niet zonder, maar ook niet met elkaar.’ ‘Hij blowt ook’, weet Joran. ‘Ja’, zucht Chantal. ‘Waarom denk je dat ik weer een terugval had?’

Twee stappen vooruit, eentje achteruit – het hoort erbij, weet Joran die al even meedraait in de hulpverlening aan kwetsbare jongeren. ‘Chantal doet erg haar best’, zegt hij, ‘maar ze staat ook nog echt aan het begin.’

Dakloos

Er is er wel al veel veranderd sinds ze deelneemt aan het Bouwdepot. Werkte ze voorheen fulltime in een schoenenzaak om de huur te kunnen betalen, nu kan ze parttime werken, waardoor ze onder andere tijd en ruimte heeft voor een opleiding (bij opleidingsinstituut Mens en Intuïtie) en voor hulp en begeleiding. Dat laatste schoot er voorheen zo erg bij in, dat ze daardoor haar woonruimte-met-begeleiding kwijtraakte en dakloos dreigde te worden, want bij haar ouders gaat ook niet; daar is ze al sinds haar veertiende weg.

Opstartplek

Met dank aan het JIT kon Chantal terecht in een zogenaamde ‘opstartplek’, een vorm van begeleid wonen van Kwintes (deze organsiatie ondersteunt mensen met psychiatrische of psychosociale problemen). Het huis in een doorsneestraat in de Amersfoortse wijk Kruiskamp houdt het midden tussen een eengezinswoning en een (net) studentenhuis: geen kratten bier, wel een tafelvoetbalspel in de huiskamer. En een kantoortje: er is 24/7 begeleiding.

Het is Jorans voormalige werkplek. ‘Ik kom hier elke week nog wel even buurten’, zegt hij terwijl hij zijn fiets pakt op het plaatsje waar Chantal inmiddels met een medebewoonster staat te roken. Met Chantal heeft hij minimaal eens per week een gesprek over haar ‘bouwplan’, een soort begeleidingsplan met doelen.

Boksen

Daarnaast ziet hij haar twee keer per week bij ‘out of the box’, bokstraining voor kwetsbare jongeren. Dit wordt georganiseerd vanuit het JIT in samenwerking met de Boksacademie Amersfoort. Chantal is een enthousiast en fanatiek deelneemster. ‘Ik had helemaal geen balans’, zegt ze over de training van de dag ervoor. ‘Dat vind ik wel een mooie metafoor voor je leven’, lacht Joran.

Experiment

Het Bouwdepot komt uit de koker van stichting Zwerfjongeren Nederland. In 2020 startte de stichting met fondsengeld een uniek experiment: vijf dak- en thuisloze jongeren tussen de 18 en 21 jaar kregen 1050 euro in de maand (de bijstandsnorm voor een 21-plusser). Voor een jaar, zonder voorwaarden, maar wel met begeleiding. Het doel: hun leven weer op poten krijgen. Dat lukte zo goed, dat eerst nog eens vijf, met financiering vanuit het ministerie van VWS en een fonds, en een jaar later dertig jongeren volledig gefinancierd door de gemeente Eindhoven konden meedoen. Inmiddels is er een stichting, een uitgewerkte aanpak en hebben zestig jongeren, verspreid over vier gemeenten, een Bouwdepot (gehad).

In het vervolg van de reportage over het Bouwdepot vertellen Joran, Chantal en andere deelneemster Brenda meer over het belang van deze vorm van ondersteuning. ‘Deze jongeren hebben allemaal slaag van het leven gehad en zijn een vergeten groep.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.