Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eigen bijdrage voor verpleeghuis omhoog

Mensen die in een verpleeghuis zitten, hoeven daarvoor niet hun bankrekening aan te spreken. De vermogenstoets die staatssecretaris Bussemaker (VWS) wilde invoeren, is van de baan. De eigen bijdrage verpleeghuis voor mensen met een inkomen vanaf 40.000 euro gaat omhoog.
eigen bijdrage verpleeghuis
eigen bijdrage verpleeghuis

Dat hebben de regeringspartijen volgens ingewijden gisteren afgesproken. In plaats van de vermogenstoets wordt de eigen bijdrage verpleeghuis voor mensen in verpleeghuizen met een inkomen vanaf 40.000 euro verhoogd. Dat betekent dat het maximum van 1800 euro eigen bijdgrage met 100 tot 200 euro verhoogd kan worden. Dit is goed voor 10 miljoen euro en daarmee kan het gat in de begroting, dat ontstaat door het schrappen van de vermogenstoets, voor een deel worden gevuld.

Eigen Bijdrage Verpleeghuis

Verder leveren lagere kosten voor medicijnen, schrappen in subsidies en bestrijding van fraude nog geld op. De kosten voor geneesmiddelen lopen terug omdat verzekeraars van sommige medicijnen alleen nog de goedkoopste variant vergoeden.

Spaarzaamheid

Vanaf 1 juli 2009 had de vermogenstoets in de AWBZ en in de gemeentelijke hulp (Wmo) 40 miljoen euro moeten opbrengen, de volgende jaren 80 miljoen. Onder aanvoering van regeringspartij CDA verzette de Tweede Kamer zich tegen de vermogenstoets omdat dit spaarzaamheid zou afstraffen en vooral de lagere en middeninkomens zou treffen.

‘Geringe verhoging’

Volgens Bussemaker ging het overigens slechts om een geringe verhoging van de eigen bijdrage, die het vermogen grotendeels intact liet. Daarom sprak ze ook liever niet over een vermogenstoets. Van opeten van het eigen huis, was in haar ogen geen sprake. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.