Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Eenzame opsluiting mag niet meer in GGZ

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wil dat GGZ-instellingen vanaf volgend jaar geen cliënten meer opsluiten in de isoleercel. Dat heeft de inspectie donderdag bekendgemaakt. De instellingen voor geestelijke gezondheidszorg hebben de afgelopen jaren geprobeerd het aantal keren dat cliënten gesepareerd worden, drastisch naar beneden te brengen. Uit onderzoek van de IGZ is gebleken dat dat niet is gelukt.
Eenzame opsluiting mag niet meer in GGZ

In Nederland worden jaarlijks zo’n 18.000 patiënten in de GGZ gesepareerd. Separeren wil zeggen dat cliënten afgezonderd worden van anderen. Er bestaan verschillende vormen van separeren: vrijwillig of onvrijwillig, voor kortere of langere tijd, begeleid of in eenzame opsluiting. Aan die laatste vorm wil de inspectie een einde maken.

Toezicht
De enige uitzondering hierop is als er 24-uurs toezicht is. Instellingen moeten er ook voor zorgen dat het isoleren zo kort als mogelijk duurt. GGZ Nederland liet woensdag al weten dat de regels voor het gebruik van de isoleercel in psychiatrische instellingen vanaf volgend jaar strenger worden.

Camera
Lea Bouwmeester van de PvdA reageert teleurgesteld: ‘Ze doen alsof eenzame opsluiting niet meer mag. Dat is niet zo. De echte boodschap is: eenzame opsluiting mag, als er maar een camera hangt. En 4 jaar geleden was al toegezegd dat eenzame opsluiting niet mocht, tenzij er een camera zou hangen. Dus, iedereen doet zijn plas en alles blijft zoals het was.’

Te laat
Het is heel bar dat na 4 jaar druk vanuit de Kamer, de isoleercel nog veel te vaak wordt gebruikt. ‘We zijn en blijven koploper opsluiten van Europa’, klaagt het Kamerlid. De voorstellen die GGZ Nederland doet zijn volgens haar ’too little, too late!’; te gering en te laat dus. ‘Er zijn instellingen die het gebruik van de isoleercel tot nul hebben gereduceerd. Het kan dus wel, neem daar een voorbeeld aan’, aldus Bouwmeester.

Bron: ANP/ANP-Photo

4 REACTIES

  1. Beste mensen ik vindt separeren een hot item.En er zijn er voor en tegens eigen ervaring..Iemand kan ook separeerd werden op eigen verzoek om prikkels weg te nemen en op eigen verzoek,Als je acuut doordraaid vindt ik het fijner in de banden gelegd te worden maar anderen in de buurt te hebben.En ik denk daar zit de fout.Mensen worden de bak in gegooid en daar blijven ze bijna zonder aanspraak.Meer of minder einzelhaft.En daar zit de fout.Soms kan deze drastische maatregel niet uitblijven om gevaar af te wenden.En dan ben ik er ook voor mits er goede begeleiding bij komt en dat is het vaak pesoneelsgebrek en mensen zitten daar maar zonder aansprak of gesprek etc.Soms dagen en daar ben ik tegen uit mijn beropspraktijk en ook vanuit mijn ervaring als client.Ik praatte ook met veel clienten die separeerd werden en die vonden het op dat moment fijn.Maar allemaal klaagden over de slechte begeleiding.Je wordt in de bak gegooid en dan krijg je de momenten om te eten maar je hebt zelf geen inspraak meer en dat is fout.

  2. Lees alle reacties
  3. Marko, de verpleegkundigen worden gedwongen om iemand te separeren. als ze dat niet doen word er gedreigd met ontslag. en ik weet van sommige ggz verpleegkundigen dat sommige verpleegkundigen vinden het juist lekker makkelijk om iemand snel medicijnen te geven en op te sluiten. en als de client in de issoleercel zit, dan lopen hun giebelend vanaf hun kantoor plek de client te bekijken via de camera.Ze denken dat clienten daar beter van worden, en dat niet door hebben. en tegelijkhet bespaart tijd, want ze hoeven er niet over na te denken hoe ze de client bezig kunnen houden en creatief te zijn. over het algemeen is de verpleging is meer op het kantoortje te vinden dan tussen de clienten aan het werk, omdat ze zoveel werk te doen hebben, of zitten ze toch ook nog even stiekem op hyves? bijvoorbeeld de nachtdienst, zit vaak op hyves, en scheept hun clienten af. Lekker menswaardig en professioneel of toch niet? Er zijn ook goede verpleegkundigen die besteden wel tijd aan hun clienten, en proberen naast de client te staan, en er niet boven, ze kunnen alleen geen tijd maken als er administratief werk tussen door komt, want dat heeft ook hoge prioriteit.

  4. Ik vind het onbegrijpelijk dat verpleegkundigen nog steeds meewerken aan het separeren van mensen. Hebben deze mensen dan helemaal geen beroepsethiek meer ? Het is inderdaad heel Middeleeuws om mensen uit de groep te afzonderen en hen dan aan hun angsten over te laten en dit zorg te noemen. Straks komt de aderlating weer terug. Stop er mee en ga de mensen eens echt zorg geven.Zijn er te weinig handen aan het bed gooi er dan maar een stel zg bestuurders en middenkader uit,dat maakt ruimte in het totale budget.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.