Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eén op vijf tehuisbewoners wil meer sociaal contact

Ouderen die een verzorgings- of verpleeghuis wonen, zijn daar over het algemeen tevreden over. Slechts een op de zeven is dat niet. Wel wil 21 procent meer sociale contacten en ook een op de vijf bewoners vaker uitgaan. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau.
Eén op vijf tehuisbewoners wil meer sociaal contact

Bijna driekwart van de bewoners zegt goed gewend te zijn in het huis. Eén op de tien geeft echter aan dat het voor hem of haar nooit zal wennen. Een op de vijf zou meer sociaal contact willen, en ook zo’n 20 procent zou vaker willen uitgaan. Maar tweederde van de ouderen voelt zich hierin belemmerd door hun gezondheid. Ook spelen een gebrek aan vervoer, gezelschap en/of begeleiding een rol. Het sociale leven van ouderen in tehuizen speelt zich – zodoende – grotendeels binnen de muren van het huis af.

Activiteiten
Wat betreft de ontwikkeling van hun gezondheid en welbevinden, ervaren de meeste ouderen, niet geheel onverwacht, dat ‘de dingen minder worden’, zo noteert het SCP. Hun gezondheid verslechtert, ze hebben minder contacten en doen minder mee aan activiteiten. Maar er zijn ook tehuisbewoners die op sommige terreinen wél vooruitgang zien. Zo ervaart 10 procent een verbetering in de gezondheid en heeft 14 procent meer sociale contacten dan voorheen. Ongeveer een op de vijf tehuisbewoners is na de verhuizing gelukkiger geworden, en 14 procent voelt zich juist minder eenzaam dan voorheen.

Aandacht en tijd
De meeste tehuisbewoners krijgen huishoudelijke hulp, hulp bij de persoonlijke verzorging en/of bij het verplaatsen (mobiliteit). Over het algemeen zijn de bewoners tevreden over het huis en de zorg die ze ontvangen. Kritiekpunten zijn een ervaren gebrek aan aandacht en tijd van het personeel voor een persoonlijk gesprek of bij levensvragen. Ook is er kritiek op gehaast uitgevoerde verzorging. Met name verpleeghuisbewoners melden daarnaast een gebrek aan privacy en autonomie.

Vrouwen
De bevolking van verzorgings- en verpleeghuizen bestaat grotendeels uit vrouwen van 70 jaar en ouder. Totaal woont 7 procent samen met de partner. De meeste bewoners hebben hun partner echter verloren. De reden dat ouderen in een tehuis wonen, is meestal dat het regelen van de benodigde zorg en voorzieningen te zwaar was, of dat familie, vrienden of thuiszorg niet voldoende zorg konden bieden.

Deze en andere onderzoeksresultaten zijn terug te vinden in het onderzoeksrapport ‘Oudere tehuisbewoners, een landelijk overzicht van de leefsituatie van ouderen in instellingen 2008-2009’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Bron: SCP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.