Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een derde voortijdige schoolverlaters terug in onderwijs

Ongeveer 30 procent van de voortijdige schoolverlaters zit na 5 jaar toch weer op school of heeft een diploma. Vrouwen meer dan mannen. Een stabiel huishouden helpt mee terug naar school te gaan. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Een derde voortijdige schoolverlaters terug in onderwijs

In het schooljaar 2009/’10 volgde ongeveer 30 procent van de voortijdig schoolverlaters uit 2004/’05 weer onderwijs of had een startkwalificatie behaald. Vrouwen deden dit vaker dan mannen. Aan het begin van het schooljaar 2009/’10 was uiteindelijk 15 procent van de voortijdige schoolverlaters uit 2004/’05 alsnog voldoende gediplomeerd.

Vrouwen
Het CBS heeft de cijfers van de voortijdig schoolverlaters (vsv’ers) op een rij gezet. Daaruit blijkt dat het aandeel van vrouwen die weer terug naar school gaan hoger is: 31 procent vrouwen tegen 27 procent mannen. De vrouwen blijken ook een groter aandeel in de te halen diploma’s te hebben: 16 procent van de schoolverlatende vrouwen haalde een eindkwalificatie binnen vijf jaar. Bij de mannen was dat 14 procent.

Beter
Surinaamse vrouwen die vroegtijdig van school waren afgehaakt, deden het nog iets beter: 18 procent had alsnog een startkwalificatie aan het begin van schooljaar 2009/’10. Dat is beduidend meer (7 procentpunt) dan bij Surinaamse mannen: 11 procent. Over het algemeen is het aandeel voortijdige schoolverlaters dat terugkeert in het onderwijs en alsnog een startkwalificatie haalt het hoogst onder autochtonen.

Huishoudvorm
Onder jongeren die in een stabiele thuissituatie leefden, is het aandeel dat alsnog een startkwalificatie haalt ongeveer 4 procentpunt hoger dan onder voortijdig schoolverlaters waarbij de thuissituatie niet stabiel bleef. Ongeveer 15 procent van de voortijdig schoolverlaters uit 2004/’05 hebben in de periode 2002-2004 een verandering gehad van de huishoudvorm waarin ze leefden. Bijvoorbeeld een scheiding of hertrouwen van de ouders of zelf ouder worden. 

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

 

 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: CBS

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.