Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ecstasy heeft onterecht een onschuldig imago

Elk jaar overlijden zo’n 8 mensen aan de gevolgen van gebruik van xtc. Een op de 250 gebruikers belandt op de eerste hulp. Het aantal ernstige gezondheidsincidenten is de laatste jaren toegenomen.
angst
Ecstasygebruikers hadden in een flink aantal gevallen een serieus gezondheidsprobleem

Ecstasy is populair bij jongeren en heeft het imago een vrij onschuldige drug te zijn. Niets is minder waar. Per jaaroverlijden bijna 8 mensen aan de gevolgen van xtc-gebruik. Patiënten hebben veel verschillende acute problemen: Geregistreerd werden onder meer problemen in de bloedsomloop – te hoge of te lage hartslag, te hoge bloeddruk, hartritmestoornissen. Ook  oververhitting, bewustzijnsdalingen, psychiatrische verschijnselen, epileptische insulten, kaakklem en watervergiftiging.

XTC-gebruik

blijkt uit onderzoek van het Trimbosinstituut. Het instituut had van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) opdracht gekregen de gevolgen van xtc-gebruik in kaart te brengen. De uitkomsten bevestigen dat ecstasy bepaald geen onschuldig middel is. De gegevens suggereren dat acute gezondheidsproblemen na gebruik van ecstasy geen zeldzaamheid zijn.

Spoedeisende hulp

Ecstasygebruikers praten niet graag over een negatieve ervaring met ecstasy. De onderzoeker vonden onder de gebruikers die op de spoedeisende hulp waren behandeld, weinig jongeren die geïnterviewd wilden worden. Ecstasygebruikers die geen medische hulp zochten hadden in een flink aantal gevallen wel een serieus gezondheidsprobleem, zoals een angst- of paniekaanval, geheugenverlies of pijn op de borst. Slechts een minderheid van de geïnterviewde ecstasygebruikers meldde geen klachten te hebben gehad.

Drug

De onderzoekers merken op dat slachtoffers zich vaak zo schamen, dat ze zwijgen over wat hen is overkomen of smoezen aanvoeren om maar niet te hoeven zeggen dat xtc de boosdoener was. De onderzoekers denken dat anderen daardoor een te rooskleurig beeld van de drug houden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.