Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dwarse vrouwen

De titel van het boek doet veel vuurwerk vermoeden. Inderdaad doen de vele bijdragen van de diverse vrouwen de lezer de ogen openen. Vooral ook door de persoonlijke wijze waarop ze zijn geschreven.
Dwarse vrouwen

Het boek wil, zo lezen we in de inleiding, verbindingen leggen tussen vrouwen. Dwars door bestaande hokjes, categorieën, posities en standpunten heen. Met dat doel zijn ook vrouwen van verschillende pluimage aan elkaar gekoppeld om elk een thema te verzorgen. Zo worden ook dwarsverbanden tussen de vrouwen gelegd.

De twintig thema’s waarover de vrouwen schrijven, hebben de vorm van een open gedachtewisseling. Doel is de vooringenomenheid over ‘geëmancipeerde autochtone’ en ‘onderdrukte allochtone vrouwen’ te doorbreken. Het onderwerp in deze bundel is autonomie. Verschillende betekenissen daarvan worden behandeld en de verschillende posities die vrouwen daarin kunnen innemen.

De bundel geeft een verrassend en tevens meeslepend beeld van de emancipatie en de autonomie – of het gebrek eraan – van vrouwen. Erg mooi zijn de verschillende stijlvormen waarin de verhalen zijn geschreven: van brief tot column tot sprookje en van herinneringen tot triologen over emancipatiekwesties. Een aanrader die de emancipatie nieuw leven in kan blazen.

Titel  Dwarse Vrouwen
Auteur  Joke van der Zwaard e.a.
Uitgever  Aksant, Amsterdam
Prijs  € 19,90

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.