Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Duizenden gezinnen stopten subsidie gastouder

25.000 families hebben hun toeslag voor hun gastouder stopgezet of zijn overgestapt naar een andere vorm van kinderopvang. Dat schrijft demissionair minister André Rouvoet van Onderwijs in een brief die maandag aan de Tweede Kamer is verstuurd.
Duizenden gezinnen stopten subsidie gastouder

Op 1 januari van dit jaar is de wet Kinderopvang gewijzigd. Hierdoor moeten gastouders voor september aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Als de gevraagde diploma’s niet worden gehaald of het huis niet kindvriendelijk genoeg is, moeten de ouders van de opgevangen kinderen de subsidies die ze dit jaar hebben ontvangen terugbetalen. De GGD’en moeten, net als de gastouderbureaus, de woningen controleren.

Afwachtend
Rouvoet verwacht dat dit jaar 55.000 gastouders 120.000 kinderen gaan opvangen. In 2009 waren dat nog 183.000 jongens en meisjes. Directeur Marcel Verkuijlen van ViaViela, een van de grootste gastouderbureaus van Nederland, zag dit jaar minder aanwas aan nieuwe gastouders. Hij heeft het idee dat mensen afwachtender zijn. Toch zegden weinig gastouders op omdat zij een opleiding niet zagen zitten, zei hij.

Onlogisch
Verkuijlen is positief over de nieuwe regelgeving en spreekt van een ‘inhoudelijke meerwaarde’. Wel constateert hij wat onlogische aspecten, bijvoorbeeld dat de gezinnen moeten terugbetalen als de gastouder niet aan de voorwaarden voldoet.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: ANP/Robert Vos

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.