Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dood 37 gehandicapte jongens vermoedelijk misdrijf

De 37 verstandelijk gehandicapte jongens die tussen 1952 en 1954 onder verdachte omstandigheden overleden in het katholieke internaat Sint Joseph in Heel (Limburg) zijn vermoedelijk het slachtoffer van een misdrijf. Ze werden verzorgd door de onbekwame en ongediplomeerde broeder Andreas die hen volgens instellingsarts Verstraelen te veel morfine heeft toegediend.
Dood 37 gehandicapte jongens vermoedelijk misdrijf

Verstraelen zou te weinig toezicht hebben gehouden en overlijdensgegevens hebben vervalst. Het Openbaar Ministerie in Roermond zegt dat na onderzoek. Het OM stelt geen vervolging in omdat de feiten verjaard zijn en de betrokkenen overleden.

Inspectie

In een toelichting op de uitkomsten van het onderzoek noemde hoofdofficier van justitie Peter Muijen het donderdag onaanvaardbaar dat het bisdom Roermond in 1959 niks deed toen de Arbeidsinspectie de verdachte sterfgevallen meldde. Het bisdom had naar de politie moeten stappen, zei hij. Ook de Arbeidsinspectie deed geen aangifte terwijl die plicht wel bestond.

Archieven

Het bisdom Roermond noemt de bevindingen donderdag in een schriftelijke reactie ‘onthutsend’. Het bisdom kan niet verklaren waarom er destijds geen aangifte is gedaan. Aanleiding voor het strafrechtelijk onderzoek was informatie die de commissie-Deetman vond in archieven tijdens onderzoek naar seksueel misbruik binnen de kerk.

Commissie

De voormalige onderzoekscommissi naar seksueel misbruik van minderjarigen in de Rooms-Katholieke Kerk noemt de uitkomsten van het onderzoek in huize Sint Joseph in Heel indringend. Dat schrijft de commissie, die onder leiding stond van Wim Deetman, donderdag.

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.