Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Doelstellingen VWS: betere zorg dichter bij huis

Minister Schippers (VWS) wil dat veel meer zorg dichter bij huis wordt aangeboden en veel toegankelijker is dan nu. Dit schrijft zij in haar brief met beleidsdoelstellingen die woensdag naar de Tweede Kamer is verzonden.
Doelstellingen VWS: betere zorg dichter bij huis

De minister wil met haar beleidsdoelstellingen de zorg in Nederland ‘21e eeuw-proof’ maken en de gevolgen van vergrijzing, personeelstekort en oplopende kosten te lijf gaan. Zo moeten zorgverleners overdag, ’s avonds, ‘s nachts en in het weekend beter bereik- en beschikbaar zijn, in de stad en op het platteland.

Wijk

De basiszorg -zoals huisartsen, wijkverpleegkundigen en fysiotherapeuten – moet terug in de wijk, vindt de minister. ‘Vooral kwetsbare groepen zoals ouderen ondervinden hinder van het verdwijnen van basiszorg in de buurt en van het gebrek aan samenwerking tussen zorgaanbieders. Samenwerking die cruciaal is voor mensen met verschillende aandoeningen’, aldus Schippers in de brief.

Ggz

Ook in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) wil de minister versterking van goede basiszorg in de buurt. ‘In de ggz worden veel te veel mensen met lichte psychische aandoeningen geholpen in de tweedelijn. Er wordt nog onvoldoende gebruik gemaakt van e-health, vroegsignalering, preventie, kortdurende interventies in de eerstelijn en langdurige lichte behandeling.’

Carrière
Ze wil ook de carrièrekansen van met name verpleegkundig personeel vergroten, om daardoor ook de sector aantrekkelijker te maken. Op woensdag 2 februari debatteert de Tweede Kamer over de brief van minister Schippers. In de loop van het voorjaar worden de plannen verder uitgewerkt.

Lees hier meer over de plannen van het ministerie van VWS voor de gezondheidszorg.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg + Welzijn op Twitter >>

Bron: Ministerie VWS/Foto: ANP/Valerie Kuypers

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.