Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Doelbewust’ Den Bosch wint Hein Roethofprijs 2009

Het preventieproject 'Doelbewust' van de gemeente Den Bosch en welzijnsinstelling Divers heeft de Hein Roethofprijs 2009 gewonnen. Dit maakte secretaris-generaal Joris Demmink namens minister Hirsch Ballin (Justitie) maandag bekend in Den Haag.
‘Doelbewust’ Den Bosch wint Hein Roethofprijs 2009

De winnaars ontvingen uit handen van Demmink een beeldhouwwerkje en een bedrag van 20.000 euro. Volgens de jury is ‘Doelbewust’ van de vijf genomineerde projecten als beste gekozen vanwege ‘de zorgvuldige opzet van het project, de lange, succesvolle duur en aansprekende resultaten, de lastige problematiek, de betrokkenheid van vele partners en tenslotte: de sportiviteit’.

Doelbewust
Het Bossche voetbalproject ‘Doelbewust’ gebruikt sport als middel voor gedragsverbetering bij jongeren van tien tot zestien jaar. Het project is een samenwerkingsverband van de gemeente ‘s-Hertogenbosch en welzijnsonderneming Divers en gaat inmiddels het vierde schooljaar in.

Smeermiddel
Bij ‘Doelbewust’ gaat het om positieve gedragsbeïnvloeding en wordt voetbal als ‘smeermiddel’ gebruikt. Doel van het project is het bevorderen en benutten van talenten op een stimulerende wijze, waarbij teamgeest en individuele benadering samengaan. Negentig jongeren zijn inmiddels bij het project betrokken, waaronder risicojongeren die zich kenmerken door grenzeloos gedrag, moeilijk aanspreekbaar zijn, weinig respect voor autoriteit.

Uitgerold
‘Doelbewust’ is inmiddels uitgerold over de hele stad en telt in totaal negen actieve teams. Discipline, respect en regels zijn de sleutelwoorden, waarbij de doelstellingen van een profclub worden nagebootst. Jongeren hebben weer het gevoel ergens bij te horen en krijgen een positieve status. Sociale vaardigheden aanleren is de rode draad in het project. Regelmatig worden thema’s besproken, zoals gezondheid, seksualiteit, drugs, pesten, voeding en politiek.

Minder overlast
In de wijken waar het project al langer loopt blijkt de overlast te zijn verminderd, zijn schoolresultaten verbeterd en is de betrokkenheid van jongeren, ouders, school, buurtbewoners en politie toegenomen.
De Hein Roethofprijs is in 1986 ingesteld door het ministerie van Justitie en wordt jaarlijks toegekend aan het beste initiatief in Nederland om criminaliteit te voorkomen.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: foto: Divers, www.divers.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.