Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Doden door fouten bij trombosezorg

Sinds oktober 2010 zijn er minstens 25 mensen overleden omdat er fouten zijn gemaakt in de trombosezorg. Dat blijkt uit een lijst die is opgemaakt door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Sinds oktober vorig jaar kreeg de inspectie in totaal 69 meldingen van incidenten.
Doden door fouten bij trombosezorg

Volgens de organisatie gaat het waarschijnlijk om meer dan 25 dodelijke slachtoffers. Lang niet alle incidenten worden gemeld bij de inspectiedienst. Uit de lijst blijkt dat dat het vooral fout gaat door het verkeerd gebruik van antistollingsmiddelen of slechte communicatie tussen de zorgverleners. Het gaat op veel plaatsen mis: in ziekenhuizen, verpleeghuizen, psychiatrische instellingen of thuis bij de patiënt die onder controle staat van een trombosedienst. De inspectie spreekt van een ‘serieus probleem’.

Medicatie

In Nederland laten ongeveer 400.000 patiënten regelmatig hun bloed prikken om de INR-waarde te bepalen, een maat voor de stolling. Aan de hand daarvan wordt de medicatie vastgesteld.

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.