Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Dienstplicht Turkije belemmert integratie niet’

Het vervullen van de Dienstplicht Turkije is geen belemmering voor de integratie van mannen met een Nederlands en Turks paspoort. Dat heeft minister Ella Vogelaar van Integratie donderdag gezegd op basis van onderzoek van de Universiteit van Amsterdam.
Dienstplicht Turkije
Dienstplicht Turkije

De universiteit trekt de conclusie over de Dienstplicht Turkije op basis van onderzoek onder 68 Turks-Nederlandse mannen. Ook voerden ze gesprekken met Turkse organisaties in Nederland en met Turks-Nederlandse advocaten gespecialiseerd in de rechten rond nationaliteit.

Dienstplicht Turkije

Voor de meeste Turks-Nederlandse mannen betekent het behouden van de Turkse nationaliteit niet dat zij geen deel willen uitmaken van de Nederlandse samenleving. Wel beschouwen zij het Turkse paspoort als een onderdeel van hun identiteit. Turkije eist dat iedere man met een (dubbel) Turks paspoort de dienstplicht vervult. Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt de verplichte militaire dienst van achttien maanden voor Turks-Nederlandse mannen ongewenst.

Afstand Turks paspoort

Uit het onderzoek blijkt dat het overgrote deel van de Turkse Nederlanders de dienstplicht Turkije als een begrijpelijke voorwaarde ziet voor het bezitten van een Turkse nationaliteit. Sommigen doen afstand van het Turkse paspoort om de dienstplicht te ontlopen. De Turkse overheid zegt daar onder voorwaarden akkoord mee te gaan. De meeste mannen kiezen echter voor het betalen van een afkoopsom van ruim 5500 euro met daaraan gekoppeld een korte dienstplicht van drie weken. Na deze basisopleiding zijn zij voor altijd reservist voor Turkije. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.