Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Depressieve ouderen krijgen niet de juiste behandeling’

Ouderen met depressieve klachten krijgen vaak niet de juiste behandeling omdat de huisarts de klachten niet herkent. Tweederde van deze groep heeft na een jaar nog steeds klachten.
'Depressieve ouderen krijgen niet de juiste behandeling'

Els Licht concludeert dit in haar onderzoek ‘The prognosis of late-life depression in general practice’, waarmee ze 18 april promoveert bij VU medisch centrum.

Cijfers
Depressie komt veel voor bij ouderen: één op de vier 55-plussers in de wachtkamer van de huisarts heeft depressieve klachten. Meer dan de helft van hen heeft een ernstige depressie. De huisarts stelt niet de juiste diagnose bij twee van de drie ouderen. Tweederde van hen heeft na een jaar nog steeds klachten.

Onderzoek
Els Licht, huisarts en epidemioloog, volgde ruim drie jaar een groep van bijna 400 depressieve 55-plussers. Gedurende het onderzoek werd de huisarts niet ingelicht over de uitkomsten van de interviews en er werden geen behandeladviezen gegeven. Door middel van dit onderzoek is duidelijk hoe het depressieve ouderen verging.

Behandelbaar
Depressie bij ouderen is een ernstig maatschappelijk probleem. Toch is het een behandelbare aandoening. Een depressie bij mensen op leeftijd duurt gemiddeld langer dan bij jonger volwassenen.

Risicofactoren
Factoren met een verhogend risico op langdurig ernstige depressieve klachten zijn: hogere leeftijd, bijkomende angststoornis, depressie in de familie, eerdere depressie en verminderd functioneren in het dagelijks leven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.