Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Depressies tasten kwaliteit van leven aan

Mensen die meerdere depressies achter de rug hebben en na diverse behandelingen zijn opgeknapt, ervaren daarna een lagere kwaliteit van leven. Dat blijkt uit onderzoek van Mascha ten Doesschate. Ze is psychiater bij Arkin (Amsterdam) en promoveert op 18 november.
Depressies tasten kwaliteit van leven aan

Uit het onderzoek blijkt ook dat de meeste patiënten die opknapten met behulp van antidepressiva, deze medicatie niet op een goede manier gebruikten. Vooral persoonlijkheidsstoornissen en een hoog opleidingsniveau bleken risicofactoren om therapieontrouw te worden. Daarnaast ontdekte de psychiater dat er nog andere factoren zijn die met behandeling terugval kunnen voorkomen. Het gaat daarbij vooral om coping, ofwel hoe de patiënt omgaat met zijn problemen, en depressieve restklachten.

Terugval
Aan het onderzoek deden 172 patiënten mee. Allemaal hadden ze meerdere depressies achter de rug. Ter Doesschate keek naar hun kwaliteit van leven, langdurig gebruik van antidepressiva, therapietrouw en risicofactoren van terugval.

Ter gelegenheid van de promotie van Mascha ten Doesschate wordt in Amsterdam op 18 november een symposium georganiseerd met als titel ‘Who’s afraid of antidepressants.’ Aanmelden kan per e-mail.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Arkin/Foto: stock.xchng

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.