Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De uitverkorene

Fayza is vijftien als een Marokkaanse familie uit Nederland bij haar vader om haar hand vraagt. Tot dan leidde zij een redelijk zorgeloos leven in Noord-Marokko. Daar komt een einde aan als zij met haar schoonfamilie naar Amsterdam vertrekt. Daar wordt ze gevangen gehouden, mishandeld door haar man en zo beroofd van haar lach, haar leergierigheid en zelfstandigheid.
De uitverkorene

In Marokko werd Fayza de uitverkorene genoemd. Haar familie was trots dat zij naar het prachtige Nederland ging verhuizen. Hoewel het leven in het grauwe Amsterdam haar niet toelacht, vindt zij op zeker moment een manier om te ontsnappen uit de klauwen van haar man en schoonvader. Uiteindelijk komt ze als uitverkorene uit de strijd.
Niet alleen doet Fayza haar verhaal over het bestaan als importbruid, ook het hulpverleningstraject komt uitgebreid aan bod. Haar kinderen worden bij een pleeggezin geplaatst. Zelf verkast ze van het ene beschermhuis naar het andere en wordt ze opgenomen in een ggz-instelling. Tijdens dat traject wordt Fayza van het kastje naar de muur gestuurd. Ze wordt niet begrepen en de hulpverlening schiet tekort. Maar ze ontmoet ook mensen die haar wel de goede hulp bieden, gezinsvoogden die haar kinderen opvangen, hulpverleners die nieuwe kansen bieden. Uiteindelijk, stapje voor stapje, weet Fayza dankzij haar enorme doorzettingsvermogen haar zelfstandigheid weer terug te vinden. De uitverkorene is een haast niet te geloven verhaal over de onzichtbare importbruid. Waarschijnlijk zijn er meer Fayza’s in Nederland dan wij weten.

Titel  De uitverkorene
Auteur  Fayza Oum’Hamed
Uitgever  Artemis & Co
Prijs  € 17,95

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.