Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘De buurtregisseur gaat ten onder aan zijn eigen succes’

Niet streven naar grootschalige betrokkenheid van burgers bij politiewerk, maar een lichtere vorm van buurtregie, oftewel 'buurtregie met mate'. Met deze aanbeveling promoveert Barbara van Caem vandaag aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Zij denkt dat de buurtregisseur ten onder dreigt te gaan aan zijn eigen succes. Er wordt zoveel beroep gedaan op hem dat het contact met de buurt naar de achtergrond is geraakt.
'De buurtregisseur gaat ten onder aan zijn eigen succes'

Van Caem: ‘Er zijn twee zaken die buurtregie succesvol maken. Aan de ene kant heeft de buurtbewoner behoefte aan een benaderbare, betrokken politie in zijn buurt. Aan de andere kant heeft de buurt baat bij bewoners die betrokken zijn bij het politiewerk: als zij informatie of oplossingen aandragen voor problemen in de buurt, kan de politie haar werk beter doen. Beide succesfactoren staan onder druk.’

Kleinschalig
De buurtregisseur heeft een te uitgebreid takenpakket waardoor zijn fysieke aanwezigheid in de buurt afneemt. Van Caem pleit daarom voor een lichtere vorm van buurtregie: ‘Buurtregie met mate’. Dit houdt in dat de politie in kleinschalige samenwerkingsverbanden samenwerkt met een beperkt aantal betrokken, actieve buurtbewoners en lokale professionals. Laagdrempelige aanwezigheid van de buurtregisseur en rechtvaardige en eerlijke bejegening van burgers zijn daarbij belangrijk.

Samenwerken
Van Caem onderzocht binnen de politie Amsterdam-Amstelland het effect van buurtregie. Ruim 200 buurtregisseurs – de Amsterdamse wijkagenten – zijn ieder verantwoordelijk voor het bevorderen van de veiligheid en leefbaarheid van ‘hun’ buurt. Door met lokale partners en burgers samen te werken, pakken zij buurtproblemen aan.

Amsterdam-Amstelland
Barbara van Caem werkt als beleidsadviseur bij de politie Amsterdam-Amstelland en heeft ruime executieve politie-ervaring. Haar onderzoek is voortgekomen uit een detachering bij de leerstoel Veiligheid en Burgerschap aan de VU. Deze leerstoel is een samenwerkingsverband tussen de VU, politie Amsterdam-Amstelland en de gemeente Amsterdam.

Op Youtube legt Barbara van Caem haar onderzoek uit >>

Bron: ANP Photo, Evert Elsinga

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.