Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dagelijks melding seksueel geweld in Amsterdam

Dagelijks komen er twee meldingen van seksueel geweld binnen bij de politie in Amsterdam. De slachtoffers én verdachten zijn vaak jong. De gemeente Amsterdam wil stevig inzetten op de aanpak van seksueel geweld. Met een pakket maatregelen probeert de gemeente seksueel geweld te voorkomen en betere hulp te bieden aan slachtoffers.
Dagelijks melding seksueel geweld in Amsterdam
Foto: ANP-Photo/Roos Koole

‘Jaarlijks komen gemiddeld 681 incidenten bij de Amsterdamse politie terecht. Dat zijn er twee per dag en twee te veel’, vindt wethouder Eric van der Burg (Zorg). In ruim de helft van de gevallen (52 procent) gaat het om aanranding. In 34 procent van de gevallen betreft het verkrachting. De overige 14 procent betreft misbruik van kinderen.

Verkrachting

De politieonderzoeken laten zien dat verdachten en slachtoffers vaak jong zijn. Het grootste aantal verdachten van aanranding is jonger dan 19 jaar, bij verkrachting zijn de meeste verdachten tussen de 20 en 34 jaar. Van de slachtoffers van verkrachting in de stad is bijna de helft jonger dan 20 en ruim een derde tussen de 20 en 34 jaar.

Seksualiteit

Van der Burg: ‘Het is van groot belang dat jongeren weten wat wel en niet toelaatbaar is op het gebied van relaties en seksualiteit. Bij de eerste signalen van seksueel geweld dient er snel en adequaat te worden gehandeld.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.