Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dagboek: Anneke van Koert, opbouwwerker in Amsterdam

Anneke van Koert is coördinator en uitvoerend opbouwwerker in Amsterdam Zeeburg en Amsterdam Noord. Ze zet pilotprojecten op en ondersteunt bewonersgroepen. De diversiteit maakt het werk zo leuk, vindt ze. Zowel van de projecten als de mensen. Lastig is de bemoeizucht van het stadsdeel, dat het opbouwwerk voortdurend vraagt om in te springen bij allerlei zaken.

Maandag Twee weken vrij gehad. Natuurlijk een ellenlange lijst mail. Eentje over een leuk plannetje voor het Noorderpark in Amsterdam, dat wordt ontwikkeld. De uitvoering laat nog een aantal jaren op zich wachten, eerst moeten de werkzaamheden voor de metrolijn zijn afgerond. Tot die tijd mag het park niet verloederen en heeft het opbouwwerk de taak buurtbewoners, ouderen, peuters, jongeren te stimuleren leuke activiteiten in het park te verzinnen. Daar zou een klein budget van het stadsdeel voor zijn. Nu blijkt dat organisaties eerst moeten kijken of ze hun plannen zelf kunnen bekostigen. Dit kan ik niet verkopen aan de mensen die ik inmiddels enthousiast heb gekregen. Ik heb met de betreffende collega afgesproken dat hij eerst na gaat welk budget er is.

Dinsdag Afspraak met de Surinaamse werkgroep DOEN. Een Surinaamse bewoner had gevraagd om ondersteuning voor een eigen stichting. Hij wist nog niet precies wat hij ermee wilde. We hebben samen een avond georganiseerd, waar zo’n twintig Surinaamse en Antilliaanse bewoners op af kwamen. Ze wilden zich inzetten voor de leefbaarheid in de buurt. Maar de initiatiefnemer wil een eigen stichting met een officieel bestuur en thema’s op landelijk niveau. Terwijl de bewoners gewoon lekker in de buurt bezig willen zijn. Ik heb een aantal adviezen gegeven hoe ze het beste verder konden gaan.’s Avonds redactievergadering in Zeeburg van twee buurkranten. Het stadsdeel heeft ons in 2006 een bezuiniging van dertigduizend euro opgelegd. Een deel halen we uit de fusie van de buurtkranten.

Woensdag Vanmiddag een gesprek met de Marokkaanse Raad. We bespreken het incident van enkele weken geleden toen de penningmeester van de Raad mij publiekelijk aanviel. Hij bedreigde ook een vrouw van een multiculturele organisatie. De Raad is niet al te populair, zowel bij Marokkaanse bewoners als bij andere organisaties. We hebben gesproken over hoe we de situatie kunnen keren en over de onvrede van de Marokkaanse Raad over het opbouwwerk. Zij vinden dat wij niets voor ze doen en komen met een aantal voorstellen voor samenwerking. Wij zouden een belastingspreekuur en een juridisch spreekuur, speciaal voor Marokkanen, moeten organiseren. Ik heb uitgelegd dat daarin al wordt voorzien in Zeeburg door een grote professionele organisatie. Daar wilde de raad niets van horen. Afgesproken is dat ik de wensen van de Raad bespreek in het team en zelf een voorstel tot samenwerking maak, want ik denk toch anders over het begrip samenwerken dan de Raad.

Donderdag De internetleverancier komt de netwerkprinter aansluiten. Paniek, de printer is nergens te bekennen. Eind van de ochtend is het raadsel opgelost, de printer was achtergebleven bij de vervoerder, maar…….. hij is dus gejat. Gelukkig niet bij ons. ’s Middags heb ik persoonlijke coaching. Het is een zware baan en ik moet zoeken naar een balans tussen mijn coördinatietaken en de uitvoering. Dat wil nog wel eens door elkaar lopen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.