Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Crisis is een geluk bij een ongeluk’

De zorgen van veel autochtone Nederlanders over een gebrek aan sociale cohesie, een slechte integratie en een opkomende islam met conservatieve waarden is verschoven naar angst over onze werkgelegenheid en hypotheken. De crisis is dus eigenlijk een geluk bij een ongeluk voor die verhoudingen in Nederland. Dat stelt dr. Baukje Prins als lector Burgerschap en Diversiteit van de Haagse Hogeschool.
‘Crisis is een geluk bij een ongeluk’
Foto: JSO

De lector houdt in een digitale publicatie van het JSO (Expertisecentrum voor jeugd, samenleving en ontwikkeling) een alternatieve troonrede voor het sociale domein. Een ander positief bijeffect van de crisis is dat er meer initiatieven in de wijk komen, stelt Prins in het magazine. ‘De crisis roept creativiteit op bij mensen. Je kunt zelf dingen ondernemen en je realiseren dat je, samen met anderen, heel veel kan bereiken. Waardoor het leven goedkoper én socialer wordt. Mooie initiatieven! Ook als het gaat over cohesie en integratie. Waarbij het leuk zou zijn als die onderlinge uitwisseling niet één kleurtje heeft.’

Nieuwkomers

Wat je steeds ziet is dat de nieuwste groep onderaan de ladder staat, stelt de lector. ‘Nu de Oost-Europeanen, met name de Bulgaren en Roemenen. Die worden door Turkse en Marokkaanse Nederlanders al gezien als nieuwkomers, die niet weten hoe het hoort. Al die verschillende groepen, daar moet aandacht voor zijn’, adviseert ze.

Onderwijs

Het onderwijs speelt een heel belangrijke rol in onze multiculturele samenleving, vindt Prins. ‘Hoe ga je om met fundamentele meningsverschillen? In de eerste plaats moet je die onder ogen durven zien. En je hebt daar goede docenten voor nodig, om jongeren te motiveren hun standpunt zo goed mogelijk beargumenteerd te verwoorden en die uit te wisselen zonder elkaar de hersens in te slaan.



Immigranten


De maatregelen naar immigranten toe zij de afgelopen jaren steeds strenger geworden, vindt Prins. ‘Met enerzijds de nadruk op eigen verantwoordelijkheid en aan de andere kant strengere verplichtingen. Dat is paradoxaal. Beter kunnen we deze mensen laagdrempelige voorzieningen aanbieden, in de vorm van taal- en integratiecursussen. Ze daar actief voor benaderen, zodat ze hun weg goed weten te vinden in de Nederlandse samenleving.’

 

Krimp

Laten we er nou eens voor uitkomen dat Nederland een immigratieland is, benadrukt de lector. ‘Accepteer dat Nederland migranten nodig heeft. De krimp moet bestreden worden. We hebben meer jonge mensen nodig, en de meeste nieuwe migranten zijn jong. Bovendien: hoe meer de globalisering toeslaat, hoe meer we allemaal grensganger zijn.’

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Cynischer en berekenender kan het niet. Weet mevrouw niet hoeveel zorg en nood gehandicapten en mantelzorgers hebben? Hoe erg hun situatie wordt nu er nog meer zorg en inkomen wordt afgeknabbeld? Terwijl ze niets kunnen doen omdat ze gewoon te moe en te ziek zijn van zorg en handicap? Ik vind dit schokkend.
    Kirsten Emous, auteur van ‘de loden Mantel, zorg en verzorging in Nederland’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.