Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Crisis bureau jeugdzorg Amsterdam houdt aan

De ondernemingsraad van Bureau Jeugdzorg Amsterdam heeft het vertrouwen in de directie opgezegd uit onvrede met de financiële situatie en de werksfeer. De raad van toezicht heeft vervolgens besloten de komende maanden zijn toezicht op het zittende bestuur te intensiveren.
Crisis bureau jeugdzorg Amsterdam houdt aan

De ondernemingsraad zegde het vertrouwen in bestuurder Wiel Janssen op wegens de financiële toestand van de organisatie en de onlangs ingevoerde vacaturestop. Het personeel vindt dat de werkdruk hoog is en ervaart een slechte werksfeer, zo meldt het NRC Handelsblad.

Rekenkamer
Bij het Amsterdamse Bureau Jeugdzorg kwamen al eerder problemen aan het licht. De Rekenkamer Amsterdam stelde begin dit jaar dat de organisatie in 2005 en 2006 circa 2 miljoen euro, bedoeld voor jeugdhulp, had opgepot. Ook ontstond ophef over de honderdduizenden euro’s aan afkoopsommen die het bureau de afgelopen jaren heeft uitgekeerd aan vertrekkende (interim-)managers.

Eigen leven
Een woordvoerder van Bureau Jeugdzorg Amsterdam zegt in de krant dat het bericht over het opgepotte geld ‘een heel eigen leven is gaan leiden’. De organisatie heeft beroep aangetekend tegen die constatering van de Rekenkamer. ‘We hebben 1,3 miljoen euro in reserve en volgens onze financiers zou die buffer 3,75 miljoen moeten zijn voor een gezonde bedrijfsvoering.’

Overdreven

Ook de ophef over de uitkeringen aan managers vindt de organisatie overdreven. Het betreft betalingen die gespreid zijn gedaan over een periode van bijna tien jaar. ‘Bij de fusie in 2004 is een bedrag aan een vertrekkende bestuurder gegeven en later nog een bedrag aan iemand anders.’

Zinvol
Naar aanleiding van de problemen met bjz in Amsterdam heeft GroenLinks Tweedekamerlid Tofuk Dibi

schriftelijke vragen gesteld aan minister Rouvoet. Hij wil weten of dergelijk problemen beperkt zijn tot het Bureau Jeugdzorg Amsterdam. Bovendien vraagt Dibi of de minister van plan is structurele middelen in te zetten om de hoge werkdruk van werknemers van bureau jeugdzorg te verminderen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.