Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Criminele pubers langer achter tralies

Pubers die ernstige delicten begaan, kunnen voortaan langer achter de tralies belanden. Dat is het gevolg van het zogenoemde adolescentenstrafrecht dat staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) wil invoeren.
Criminele pubers langer achter tralies

Het adolescentenstrafrecht biedt een ‘samenhangend sanctiepakket’ voor 15- tot 23-jarigen. Een consequente aanpak en steviger straffen bij ernstige delicten staat centraal. Zo wordt de maximale duur van jeugddetentie verhoogd van twee naar vier jaar en kan een zwaar zeden- of geweldsmisdrijf niet meer alleen met een taakstraf worden bestraft.

Gedragsverandering
Sjef van Gennip, directeur van Reclassering Nederland, is blij dat er nu ook meer ruimte komt voor gedragsverandering bij jongeren. ‘De staatssecretaris zegt middelen beschikbaar te stellen waardoor wij meer mogelijkheden krijgen jongeren te benaderen. We pleiten er al langer voor om niet alleen te kijken naar de leeftijd van 18 als breekpunt als het gaat over welke instantie wat doet. Belangrijker is te kijken naar de aard van het delict en naar het gedrag van de jongere. Dan is het beter naar aanleiding daarvan te bepalen wie wat doet.’ Volgens Van Gennip is dat beter mogelijk met deze plannen en verkleint dat bovendien ook de kans op recidieve.

Gevaarlijk
Verder krijgt de rechter de mogelijkheid ‘jeugd-tbs’ (pij-maatregel) om te zetten in gewone tbs, als blijkt dat de veroordeelde nog gevaarlijk is wanneer de pij-maatregel eindigt. Het pakket maatregelen is een uitwerking van het regeerakkoord. Het kabinet hoopt het criminele gedrag van risicojongeren terug te dringen. De eveneens aangekondigde strafdienstplicht (een combinatie van strafmaatregelen) maakt ook deel uit van het pakket.

Interventies
Voorts neemt Teeven maatregelen om slimmer en efficiënter te kunnen straffen. Hij wil onder meer dat elektronisch toezicht vaker wordt toegepast en hij bevordert het gebruik van intensieve, op het gezin gerichte interventies. Ook vindt de bewindsman dat mislukte taakstraffen een steviger gevolg moeten krijgen. Een concept wetsvoorstel hiertoe presenteert hij na de zomer.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: foto: ANP Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.