Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Corporatie en zorginstelling willen Texelse welzijnsinstelling runnen

Een woningcorporatie en een zorginstelling die samen en welzijnsorganisatie gaan besturen. Het lijkt te gaan gebeuren op Texel. De woningcorporatie Vof Woontij/Stichting Wonen Texel en Corbis Plus, een instelling die zich richt op verpleeghuiszorg, verzorgingshuiszorg en thuiszorg zijn in onderhandeling om samen de Texelse welzijnsstichting Pharos te gaan besturen.

Pharos is een aparte werkmaatschappij van Vof Woontij/Stichting Wonen Texel, bedoeld om daarin de bestaande welzijnsinstellingen onder te brengen. De gemeente Texel wijst enthousiast op de ontwikkelingen in Enkhuizen, waar ook is geprobeerd om het welzijnswerk onder te brengen bij de woningcorporatie. Daar stuitte de voorgenomen fusie echter op heftig verzet van de welzijnsinstelling, die niets voelde voor een ‘vijandige overname’. Hetzelfde dreigt nu te gebeuren op Texel. Ook daar zijn verschillende instanties die er helemaal niets voor voelen om onder het Pharos-bestuur te vallen. De Stichting Welzijn Ouderen Texel, de Muziek- en Dansschool Texel (MDTY) en de Openbare Bibliotheek verzetten zich hevig tegen de fusie.

Het idee was veelbelovend. Een professionele organisatie die besturen van de verschillende welzijnsinstellingen bij elkaar brengt, waarmee kennis wordt gebundeld en kosten op overhead worden bespaard. Maar nu Pharos ruim een half jaar draait is het enthousiasme fors getemperd. De hoop op een organisatie die op overhead moet besparen maakt plaats voor de vrees voor een stichting met een kostbaar management, waar aan de onderkant te weinig gebeurt. Drie van de zes genoemde instellingen willen niet in de Pharos op gaan.

De stichtingen vinden dat Pharos met veertien medewerkers in dienst wel over een zeer indrukwekkende overhead beschikt. Daarbij dreigt de nieuwe club veel werk dubbel te gaan doen en niet samen te werken met het bestaande welzijnswerk. Zo organiseert Pharos koffieochtenden op hetzelfde tijdstip dat het kerkelijk centrum dat al doet en zet de organisatie een vrijwilligersorganisatie op naast de bestaande. Tot nu toe vallen alleen de peuterspeelzalen, het dorpssteunpunt en het jeugd- en jongerenwerk onder de verantwoordelijkheid van Pharos.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.