Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Commissie geschokt door misbruik in jeugdzorg

De commissie-Samson is geschokt door de aard, duur en frequentie van gevallen van seksueel misbruik in de jeugdzorg. De commissie baseert dit op een analyse van 500 binnengekregen meldingen van seksueel misbruik van uit huis geplaatste kinderen sinds 1945.
Commissie geschokt door misbruik in jeugdzorg

De voorzitter van de commissie Rieke Samson sprak woensdag op een persconferentie in Den Haag van ‘zeer ernstige gevallen van seksueel misbruik die vaak jarenlang aanhielden’. Met name leidinggevenden en pleegouders maakten zich schuldig aan het misbruik. In mindere mate was er sprake van misbruik van minderjarigen onderling. In acht op de tien gevallen gaat het om zware verkrachting volgens Samson. De plegers zijn vrijwel allemaal man.

Trauma
‘Het is voor de kinderen heel lastig om melding te maken van misbruik. Zij hebben al een trauma opgelopen omdat ze uit huis zijn geplaatst en met name in de jaren ’80 werden ze vaak niet geloofd als ze vertelden misbruikt te zijn’, aldus Samson. Het eindrapport van de commissie-Samson verschijnt in juli 2012.

Alert

Jeugdzorg Nederland vindt het verschrikkelijk dat kinderen in de jeugdzorg seksueel misbruikt zijn. Dat zei de organisatie woensdag in reactie op de bevindingen van de commissie. In een verklaring stelt Jeugdzorg Nederland dat jeugdzorginstellingen er alles aan doen om seksueel misbruik te voorkomen. Alle medewerkers en pleegouders worden grondig gescreend en jeugdzorg is alert op signalen van seksueel misbruik.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Roos Koole

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.