Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Commerciële initiatieven DOA Support helpen gehandicapten

Nieuwe en commerciële initiatieven ondersteunen om mensen met een beperking aan werk, wonen en activiteiten te helpen. Dat is het doel van het nieuw opgerichte landelijke organisatie DOA Support. Zeven grote zorginstellingen zorgen voor het budget.
Commerciële initiatieven DOA Support helpen gehandicapten

Door Carolien Stam – ‘Het is lastig voor grote instellingen in de gehandicaptenzorg snel innovatieve zorg op de rails te krijgen vanwege de lange beslisroutes die dat nodig heeft binnen de eigen organisatie,’ verklaart projectcoördinator Gert Rebergen de oprichting van de onafhankelijk opererende organisatie

DOA Support

. (Foto door Victor van Breukelen)

Stichting
Zeven zorginstellingen voor mensen met een beperking hebben het initiatief voor DOA Support genomen. De organisatie valt onder De Open Ankh, een landelijk netwerk van zelfstandige ondernemers in de zorg. DOA Support is een initiatief van onder andere:

De Compaan

in Den Haag,

De Zijlen

in Tolbert,

Noorderbrug

in Groningen

Talant

in Heerenveen,

Sherpa

in Baarn,

Vanboeijen

in Assen en

Zuidwester

in Numansdorp .

Budget‘Instellingen zijn in hun eentje veelal te klein om initiatieven risicovol in de markt te zetten,’ aldus Rebergen. ‘Een gezamenlijk budget maakt het mogelijk om op commerciële basis de markt op te gaan met nieuwe projecten.’ Hoeveel dat gezamenlijke budget is, wil de projectcoördinator niet prijs geven. ‘Voldoende voor het komende anderhalf jaar.’

Particulier initiatief
DOA Support ondersteunt particuliere initiatieven om zorg te leveren aan mensen met een beperking. Dat kunnen zorgmedewerkers zijn die als zelfstandig ondernemer zorg willen leveren. Het kan ook ondersteuning betekenen aan ouders die een woonproject willen opzetten. Of hulp en advies aan een ondernemer die wil werken met verstandelijk gehandicapten.

Zorgboerderijen
De buurtsuper, een buurtgerichte kleine supermarkt die onder leiding van een kruidenier mede met mensen met een beperking wordt gerund, is het meest bekende voorbeeld van het werk van DOA Support. Daarnaast is de stichting bezig met twee zorgboerderijen, waar de boerin activiteitenbegeleiding wil opzetten naast het boerenbedrijf van haar man. Ook is DOA Support bezig met twee kleinschalige woonprojecten, geïnitieerd door ouders van kinderen met een beperking.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.