Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CNV: Faillissement GGZ WNB dreigt

'Een faillissement is akelig dichtbij. Dat heeft vakbondsbestuurder Jacob Riepe van CNV Publieke Zaak woensdag gezegd in reactie op de problemen bij de instelling voor psychiatrische zorg GGZ West Noord-Brabant (WNB) uit Halsteren, vlakbij Bergen op Zoom.
CNV: Faillissement GGZ WNB dreigt

De ondernemingsraad heeft het overleg met de leiding van de instelling opgeschort. De cliëntenraad is hierover geïnformeerd. De instelling, met ongeveer 7000 patiënten en ongeveer 1200 medewerkers, verkeert al lange tijd in ernstige problemen. Volgens het CNV trekt de jarenlange crisis diepe sporen in de organisatie. Personeel is de onzekerheid beu en trekt weg. Vacatures zijn moeilijk te vervullen en kwaliteit van de zorg komt steeds verder onder druk te staan. ‘

Ingrijpen
Volgens het CNV resten inmiddels weinig andere opties meer dan overheidsingrijpen. Banken willen volgens vakbondsbestuurder Riepe geen risico meer nemen. Een fusie met een collega-instelling is onmogelijk omdat andere instellingen geen zin hebben opgezadeld te worden met de miljoenenschuld van de instelling uit Halsteren.

Bankroet
De raad van bestuur van de instelling ontkent dat er sprake is van een dreigend bankroet. De GGZ-instelling zou weer op de goede weg zijn; banken en verzekeraars zouden juist vertrouwen hebben in herstel. De leiding van het bedrijf wil aanstaande dinsdag de medewerkers informeren over de toekomstplannen van het bedrijf.

Wanbeleid
De problemen spelen al vele jaren. Volgens het CNV zijn ze terug te voeren op megalomaan gedrag van een voormalig voorzitter van de raad van bestuur en is er veel te veel geld uitgegeven, onder meer aan investeringen die niet terug te verdienen bleken. ‘Je kunt de directeur de schuld geven, maar de raad van toezicht stond erbij en keek ernaar. Ze wisten van de problemen en grepen niet in. Het is iets dat je wel vaker ziet in de gezondheidszorg.’ Riepe vindt dat leden van de raad van toezicht in de toekomst hoofdelijk aansprakelijk moeten kunnen worden gesteld voor wanbeleid. ‘De Tweede Kamer moet moet daar een wet voor maken.’

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.