Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

CG-Raad: ‘Willekeur kenmerkt toekenning subsidiegeld’

De CG-Raad en de NPCF willen het subsidiesysteem voor de patiëntenbeweging veranderen. Uit onderzoek blijkt dat toekenning van projectgeld willekeurig is. Ad Poppelaars van de CG-Raad: ‘Patiëntenorganisaties moeten onafhankelijk van de beleidspunten van het ministerie kritiek kunnen leveren en adviseren.’
CG-Raad: ‘Willekeur kenmerkt toekenning subsidiegeld’

‘Projectvoorstellen van de 200 verschillende landelijke patiënten- en cliëntenorganisaties worden volkomen willekeurig beoordeeld.’ Dat zegt directeur Ad Poppelaars, directeur van de Chronisch zieken en Gehandicaptenraad. ‘Als je niet aansluit bij de uitgangspunten van beleid van het ministerie van VWS, mag je jezelf niet versterken,’ Dat zijn volgens Poppelaars de conclusies uit een onderzoek naar het subsidiesysteem voor de patiëntenbeweging.

Willekeurig
De CG-Raad en de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie hebben opdracht gegeven voor het onderzoek naar het subsidiesysteem. Daaruit blijkt volgens Poppelaars dat de Programmaraad, die de minister adviseert over de toe te kennen projectsubsidies, willekeurig beslist.

Conclusie
‘Wij hebben de beschikkingen van de Programmaraad opgevraagd. Daaruit wordt duidelijk dat organisaties met goede projectideeën niet gehonoreerd worden’, zegt Poppelaars. ‘Ook blijkt dat vooral aan de grote patiëntenorganisaties subsidies worden toegekend.’ De conclusie uit het onderzoek is dat de projectsubsidies niet leiden tot versterking van de patiëntenbeweging, maar tot een tweedeling.

Federatie
De CG-Raad en de NPCF stellen voor om de 200 verschillende patiëntenorganisaties te laten samenwerken in 20 clusters en per cluster te subsidiëren. ‘Belangenbehartiging naar overheid, zorgverzekeraar en zorgaanbieder is effectiever. Er zijn al voorbeelden van, zoals de federatie van kankerpatiënten. Je bereikt met gezamenlijke patiëntenclubs meer dan dat je als darmkankervereniging bij een zorgverzekeraar zit.’

Informatie
Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling de individuele patiëntenorganisaties op te laten gaan in één grotere organisatie. ‘Als het gaat om informatie per aandoening en om lotgenotencontacten is het juist heel goed om patiëntenorganisaties per aandoening in stand te houden, aldus Poppelaars.

Minister
De CG-Raad en de NPCF pleiten voor één Fonds Cliëntenbeweging, waarin het totale budget projectsubsidie en instellingsubsidie, nu zo’n 40 miljoen euro, wordt gestort. ‘De toekenning van budget moet niet afhankelijk te zijn van beleidspunten van de minister. Het probleem tot nu toe was: wat doen we met de veelheid van patiëntenorganisaties. We hebben de Tweede Kamer gevraagd met de minister te spreken over dit voorstel voor een nieuw subsidiesysteem.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: foto: CG-raad Rene Kiviet

1 REACTIE

  1. Jammer dat Poppelaars alleen CG raad en NPCF noemt! Ook CSO, Platform GGz en Platform VG hebben aan PGO support de opdracht gegeven onderzoek naar de projectsubsidies. Dit artikel laat de arrogantie van de CG raad zien, zo ga je niet met collega organisaties om!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.