Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

CBS: vrouwen hebben vaker psychische klachten

Psychische problemen komen het meest voor onder vrouwen, 75-plussers en laagopgeleiden. Getrouwde personen zijn geestelijk gezonder dan personen zonder echtgenoot. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
CBS: vrouwen hebben vaker psychische klachten

In de periode 2001 tot 2009 had gemiddeld 14 procent van de volwassen Nederlanders psychische klachten, zo laat het CBS weten. Die klachten hebben te maken met neerslachtigheid, somberheid, zich zenuwachtig of niet gelukkig voelen. Vrouwen hebben een minder goede psychische gezondheid dan mannen, zo blijkt. Tussen 2001 en 2009 had gemiddeld één op de zes vrouwen psychische klachten. Bij de mannen was dit één op de tien.

Jongeren
Jongeren tot 25 jaar zijn het meest gezond op het geestelijk vlak. Psychische klachten komen het vaakst voor onder 75-plussers, gevolgd door personen van 45 tot 55 jaar. Jongeren tot 25 jaar zijn op geestelijk vlak het meest gezond. Bij vrouwen komen psychische klachten vooral voor onder 65-plussers.

Opleiding
Lager opgeleiden hebben vaker psychische klachten dan hoger opgeleiden. Van degenen met een hbo- of universitaire opleiding kampte gemiddeld 9,7 procent met psychische problemen, tegen bijna 24 procent van de personen die alleen het basisonderwijs gevolgd hebben.

Weduwnaars
Personen die getrouwd zijn hebben een betere geestelijke gezondheid dan personen zonder partner. Van de gehuwden had gemiddeld ruim 11 procent psychische klachten. Van de niet-gehuwden was dit 14 procent. Personen die hun partner door scheiding of overlijden hebben verloren, waren het ongezondst. Van hen had meer dan 23 procent psychische klachten. De groep weduwen en weduwnaars bestaat uit relatief veel vrouwen, personen van 75 jaar en ouder en laagopgeleiden.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: CBS/Foto: Stock.xchng

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.