Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Buurtzorg Jong succesvol in Putten

Buurtzorg voor jongeren pakt succesvol de problemen met jongeren aan in gemeente Putten. Dat blijkt uit evaluatie onderzoek van Evaluatiebureau Publieke Gezondheid en de Universiteit van Wageningen. Gezinnen worden snel geholpen, er is weinig uitval en geïnterviewden noemen nauwelijks verbeterpunten.
Buurtzorg Jong succesvol in Putten

Buurtzorg Jong, een dochteronderneming van Buurtzorg Nederland, richt zich op het ondersteunen van gezinnen die problemen ervaren bij het opgroeien en opvoeden van kinderen tussen de 0 en 23 jaar. Ter voorbereiding op de transitie Jeugdzorg startte de gemeente Putten in januari 2013 met een pilot Buurtzorg Jong. In 2013 is aan meer dan 90 gezinnen hulp verleend door Buurtzorg Jong.

Duidelijke afspraken

Gemeente Putten wilde met de pilot aan de slag omdat zij meer behoefte had aan duidelijke afspraken over regie en uitvoering van het jeugdbeleid binnen het CJG. ‘Het “wijkzustermodel”, zoals die in de pilot van Buurtzorg Jong wordt aangeboden, voorziet precies in die behoefte: de klant wordt direct geholpen door één partij’, aldus de gemeente.

Snel

Uit de evaluatie blijkt dat Buurtzorg Jong snel contact legt met de gezinnen die ze ondersteunt. Dat gebeurt in de meeste gevallen binnen drie werkdagen na aanmelding van het gezin. De hulp is laagdrempelig en er wordt met het gezin naar oplossingen gezocht. De gezinnen waarderen dit, zo geven ze aan. Ook de adviezen, positieve houding van de medewerkers en het ontvangen van bevestiging over wat ouders wel goed doen, worden gewaardeerd. Het streven is dat 80 procent van de gezinnen binnen die drie dagen een huisbezoek krijgt. Maar dat is niet gehaald, omdat een huisbezoek ook afhankelijk is van de wensen, behoeften en mogelijkheden van het gezin, aldus de evaluatie.

Persoonlijk

Een groot pluspunt van de pilot is het persoonlijke contact tussen hulpverleners en gezinnen. Er wordt met een klein team gewerkt, waardoor er vaste gezichten in het gezin komen. Dat schept vertrouwen, voor zowel de gezinnen als betrokken hulpverleners, aldus het rapport.

Laagdrempelig

Het lijkt erop dat Buurtzorg Jong Putten bijdraagt aan het voorkomen van escalatie van problemen, concluderen de onderzoekers. Dit komt door de snelle en laagdrempelige hulp. En doordat een gezin pas wordt losgelaten als het echt zelf verder kan. Of door deze aanpak het aantal indicaties bij Bureau Jeugdzorg daadwerkelijk is afgenomen, is niet duidelijk. De cijfers van BJZ waren bij het verschijnen van het evaluatierapport nog niet beschikbaar.

Hoe gaat u om met de ingrijpende veranderingen van de nieuwe Jeugdwet? Het congres Integrale Jeugdzorg op 30 juni in de Jaarbeurs Utrecht, brengt u in één dag in de juiste richting van plan tot uitvoering. Kijk hier voor het programma en inschrijven >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.