Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Buurtzorg: ‘Ik ken de verpleegkundigen weer’

Toen wijkverpleegkundige Dorette de Haas haar oude werkgever Zuidzorg verruilde voor het kleinschalige Buurtzorg, bedacht haar cliënt de heer Van der Putten zich geen moment. Hij ging met haar mee. ‘Nu komen hier gelukkig geen vreemde hulpen meer.’
Buurtzorg: ‘Ik ken de verpleegkundigen weer’

Que sera, sera schalt het door het huis van de heer Van der Putten (89) in Son en Breugel. Direct na binnenkomst heeft hij de krakende langspeelplaat opgezet om zijn lievelingsmuziek te laten horen. Van der Putten is zichtbaar blij met het bezoek van wijkverpleegkundige Dorette de Haas. Zoveel aanloop krijgt hij immers niet meer. Sinds zijn vrouw vorig jaar is overleden, voelt hij zich vaak eenzaam. ‘Dat alleen zijn knaagt veel harder aan mij dan al die andere ongemakken.’

Uur bladeren
Al tien jaar komt De Haas bij hem thuis. Eerst voor zijn vrouw. Later, toen zijn vrouw al was opgenomen in een verpleeghuis, voor hem, om zijn katheter te verzorgen. Tot maart 2009 werd de zorg geboden door Zuidzorg, de grootste thuiszorgorganisatie in Eindhoven en omgeving. Maar de laatste jaren ging die hulp hem steeds meer tegenstaan. ‘Jantje, Pietje, Klaasje stond voor de deur. Elke keer een ander. Ik kende ze niet. Steeds moest ik uitleggen hoe ze het moesten doen. Zo moeilijk is het niet om die pleister erop te plakken, maar ze hadden dat blijkbaar nooit geleerd. Sommigen zaten een half uur in mijn dossier te bladeren voordat ze me konden helpen.’ Van der Putten bedacht zich dan ook geen moment toen De Haas hem vertelde dat ze voor een andere thuiszorgorganisatie, het kleinschalige Buurtzorg, ging werken. ‘Ik zei: “Waar jij heengaat, ga ik ook heen”. Nu zie ik behalve Dorette twee of drie van haar collega’s. Die ken ik goed en zij weten precies welke hulp ik nodig heb.’

Lees verder in Zorg + Welzijn Magazine nummer 1, januari 2010.

4 REACTIES

  1. Buurtzorg is helemaal niet goed, kan niet eens 4 maal per dag komen omdat ze geen hele dagen werken en dezelfde personen, echt niet is gewoon een grootschalig thuiszorgbureau waar veel geld in de top blijft hangen en die arme verpleegkundigen op de werkvloer maar uitbuiten. Zeer slechte ervaringen mee. Vind het ook slecht dat de slechte ervaring die ik hier had ingegeven (uitgebreid) hoe het allemaal gelopen is niet geplaatst wordt.

  2. Lees alle reacties
  3. Alle wijkverpleegkundigen in de rote organisaties willen zo werken zoals ze het indertijd hebben geleerd, het is de overheid die dit onmogelijk maakt en nu voor Buurtzorg een uitzondering maakt door die extra te faciliteren , als ze dat op eenzelfde manier deden naar bijv Zuidzorg en ook De Zorgboog konden die dezelfde zorg op een goed manier leveren en ik denk zelfs nog veel beter dan Buurtzorg,want dat zal inderdaad een eendags vlieg blijken te zijn.

  4. Buurtzorg is het antwoord op de grootschalige zorg zoals dit nu gebeurd. Ook mijn vader heeft nu buurtzorg en dit is echt geweldig. Men heeft weer tijd voor de cliënt. Ik als verpleegkundige beveel vanuit mijn werk in het ziekenhuis buurtzorg dan ook van harte aan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.