Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bussemaker wil falende zorgbestuurder aansprakelijk stellen

Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) bekijkt hoe ze falende bestuurders in de zorgsector persoonlijk aansprakelijk kan stellen voor de schade die ze hebben aangericht. Dat zei de staatssecretaris woensdag in een debat met de Tweede Kamer over zorginstelling Philadelphia, die door slecht bestuur op de rand van de afgrond kwam te staan.
Bussemaker wil falende zorgbestuurder aansprakelijk stellen

De Tweede Kamer had al laten blijken falende bestuurders van zorginstelling Philadelphia aan te willen pakken. De PvdA wil de bestuurlijke aansprakelijkheid nagaan, de SP eist dat falende managers niet meer als bestuurder aan de slag mogen in de zorg.

Mislukt
Voor een zwarte lijst voelde Bussemaker niets, maar ze zei zich niet neer te leggen bij eerdere mislukte pogingen om zorgbestuurders aansprakelijk te stellen. De bewindsvrouw doelde op de vergeefse moeite die haar voorgangster Clémence Ross deed om verpleeghuisbestuurders van de stichting Hestia via de rechter voor een miljoenenverlies te laten opdraaien. ‘Het was een grote teleurstelling dat dit niet tot succes heeft geleid.’

Aanpassing
Bussemaker wil dat in een al lopende aanpassing van het vennootschapsrecht voor persoonlijke aansprakelijkheid ook de zorgsector wordt meegenomen. Verder zei ze met geld over de brug te willen komen voor een ondernemingsraad of cliëntenraad die naar de rechter stapt. Sinds kort kunnen deze de ondernemingskamer bij vermoeden van wanbeleid om een onderzoek vragen.

Holle Bolle Gijs
Volgens een rapport van het College Sanering Zorginstellingen (CSZ) raakte Philadelphia in de problemen omdat het bestuur meer bezig was met vastgoedprojecten dan met goede zorg. ‘Philadelphia heeft zich gedragen als een holle bolle Gijs’, zei Bussemaker. ‘De instelling is daar ziek van geworden.’ Volgens de staatssecretaris is de toestand nog steeds zorgelijk, maar is een faillissement afgewend.(ANP)

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

1 REACTIE

  1. Het is niets meer dan normaal als je geld hebt geint waar je niet eerlijk aan komt het weer terug geeft.
    Dat telt ook voor Eelco Brinkman.
    En thuiszorginstellingen directeuren van banken
    En ga zo maar door, daar gaat land ook aan ten onder.
    De gewone burger behoort eerlijk te zijn maar bestuurders ook!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.