Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Burgemeester meer invloed bij aanpak probleemjongeren

Burgemeesters krijgen een steviger vinger in de pap bij het opleggen van verplichte opvoedingsondersteuning bij jongeren die overlast veroorzaken. Bij de Raad voor de Kinderbescherming kunnen de burgemeesters voortaan afdwingen dat deze een zaak aan de kinderrechter voorlegt.
Burgemeester meer invloed bij aanpak probleemjongeren

Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten. Het gaat om gevallen waarbij de Raad voor de Kinderbescherming en de burgemeester het niet eens zijn over opleggen van opvoedingsondersteuning. Uiteindelijk blijft het de kinderrechter die beslist of de extra hulp bij de opvoeding ook wordt opgelegd.

Gareel
Burgemeesters hadden het kabinet gevraagd om meer bevoegdheden om rotjongens in het gareel te krijgen, onder meer na moeilijkheden met jongeren in Gouda. Maar de Raad van State oordeelde dat er bij het opleggen van maatregelen altijd een rechter aan te pas moet blijven komen.

Rotzooi
Ook kan een burgemeester de stap naar de rechter niet afdwingen als een jongere alleen maar rotzooi trapt op straat. De overlast of verloedering moet altijd zijn terug te voeren op een probleem dat zich in een gezin voordoet met de opvoeding. Verplichte hulp kan ook alleen maar opgelegd worden als de ouders een aanbod van opvoedingsondersteuning eerder naast zich neer hebben gelegd. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.