Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Buren vaker weggepest dan cijfers laten zien

Buren worden vaker weggepest vanwege onder meer hun seksuele geaardheid dan uit landelijke cijfers blijkt. Volgens de branchevereniging van antidiscriminatiebureaus en de belangenvereniging voor homoseksuelen COC zijn cijfers over wegpesten het topje van de ijsberg, omdat het niet altijd wordt herkend en vanwege een drempel voor aangifte.
Buren vaker weggepest dan cijfers laten zien

In de eerste drie kwartalen van dit jaar zijn zeker 158 keer gevallen gemeld, zo blijkt uit cijfers van de bureaus en enkele politiekorpsen. De bereidheid om aangifte te doen is volgens enkele bureaus de afgelopen jaren ongeveer gelijk gebleven.

Geaardheid
In zeker 34 gevallen werden mensen uit hun buurt gejaagd vanwege hun seksuele geaardheid. Over heel 2010 ging het om 29 gevallen, in het jaar ervoor om 27. Het COC vindt de cijfers ‘schokkend’. Volgens een woordvoerder zijn per jaar duizenden homo’s en lesbiennes slachtoffer van geweld.

Grote steden
In de regio Amsterdam kwamen dit jaar tot nu toe 67 meldingen van geweld tegen homoseksuelen binnen. In de regio Noordoost-Gelderland tot nu toe vier. Homodiscriminatie komt volgens het Bureau Discriminatiezaken Zaandstad/Waterland vaker voor in dorpen dan in grotere steden.

Aanpak
De PvdA heeft Kamervragen gesteld aan minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) over de ‘haatcriminaliteit’. De partij wil dat er een offensief komt. Naast een harde aanpak van daders van intimidatie, haat en geweld wil de PvdA dat de expertise bij gemeenten en politie wordt verbeterd.

Wijkconsulenten
Volgens de Raad van Korpschefs moeten agenten snel aan de bel trekken. Burgemeesters, justitie en politie moeten vroegtijdig afspraken maken over de aanpak. De branchevereniging wil dat onder anderen wijkconsulenten beter worden opgeleid. VluchtelingenWerk Nederland is niet verbaasd over de cijfers. De belangenorganisatie benadrukte echter dat vluchtelingen vaker juist ‘goed en hartverwarmend’ worden opgevangen.

De AVRO komt met een tv-programma om wegpesten van homoseksuelen tegen te gaan. In Flikker zelf op confronteert een coach, die pestslachtoffers bijstaat, daders met hun gedrag.

(Op de foto het homostel dat werd weggepest uit de buurt Leische Rijn in Utrecht)

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.