Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Buddy voor agressieve jeugd helpt’

Jongeren die verhoogde kans hebben op gewelddadig gedrag of psychische problemen, zouden moeten worden opgevangen door een 'buddy' uit hun buurt. Ook een student van de universiteit, die bijvoorbeeld uit dezelfde etnische groep komt, zou zich over de risicojongere kunnen ontfermen.
'Buddy voor agressieve jeugd helpt'

Daarvoor pleit het Trimbos-instituut in een studie die donderdag is gepresenteerd. Het kennisinstituut voor onder meer de geestelijke gezondheidszorg baseert zich op projecten in het buitenland. De onderzoekers pleiten ervoor vaker te onderzoeken of hulpverleningsprojecten in de praktijk aantoonbare verbetering opleveren. Zo kan worden voorkomen dat sommige methodes in gebruik blijven terwijl ze geen concreet effect hebben.

Vrijwillig

Het buddyproject zou moeten gelden voor jongeren in de leeftijd van 10 tot 17 jaar. De buddy doet zijn of haar werk op vrijwillige basis. Het komt erop neer dat ze bijvoorbeeld samen naar de bioscoop gaan of sporten. De buddy fungeert dan als een soort positief voorbeeld. Ze kunnen samen ook groepstrainingen voor sociale vaardigheden volgen. Ouders kunnen eventueel ook betrokken worden bij de hulpverlening.

Geweld

De afgelopen tien jaar is het aantal geregistreerde geweldsmisdrijven fors toegenomen, zegt het Trimbos-instituut. In 2000 waren het er ruim 91.000. In 2007 ging het om ruim 111.000 gevallen

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.