Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Brandbrief om persoonlijke verzorging

De wethouders in de regio Gooi en Vechtstreek willen niet dat de persoonlijke verzorging voor rekening van de zorgverzekeraars komt. Gemeenten willen dit zelf regelen, omdat het goedkoper is en de zorg dan niet versnippert. Dat schrijven ze zaterdag in een brandbrief aan de Tweede Kamer.
Brandbrief om persoonlijke verzorging
Foto: ANP Photo

Het kabinet maakte vorige week bekend te overwegen om verzorging zoals het aantrekken van steunkousen over te hevelen naar zorgverzekeraars. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) wilde echter eerst dat gemeenten deze taak op zich zouden nemen en dat verpleging zou worden ondergebracht bij zorgverzekeraars. Sinds kort pleiten brancheorganisaties en verzekeraars ervoor om verpleging en verzorging te combineren.

Onnodig duur

Gemeenten uit de Gooi en Vechtstreek zijn hier geen voorstander van, omdat slechts 15 procent van de huidige cliënten in deze regio zowel verzorging als verpleging krijgt. Het combineren van beide vinden de wethouders daarom onlogisch en onnodig duur, omdat verpleegkundigen meer kosten dan verzorgenden.

1 REACTIE

  1. Het argument van de wethouders, dat het combineren van de verpleging en persoonlijke verzorging onlogisch en onnodig duur is, omdat verpleegkundigen meer kosten dan verzorgenden is apart, omdat nergens aangegeven is dat alle zorg straks door verpleegkundigen uitgevoerd moet gaan worden. Een groot argument is dat de knip tussen verpleging en de persoonlijke verzorging situaties creëert in de praktijk, waarbij de ene organisatie de verpleging zal gaan leveren en een andere organisatie de persoonlijke verzorging. Situaties waarbij een zorgbehoevende op twee plekken (loketten) een aanvraag moet doen voor ondersteuning. In veel gevallen is het goedkoper en efficiënter dat de verpleegkundige de cliënt helpt met douchen, zodat aansluitend de wondverzorging kan plaatsvinden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.