Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Borderliners registreren fouten minder goed

De hersenen van patiënten die lijden aan een borderline persoonlijkheids- stoornis registreren fouten in het gedrag minder goed dan bij ‘gewone’ mensen. Ook hebben ze moeite om zintuiglijke prikkels te onderdrukken.
Borderliners registreren fouten minder goed

Borderline uit zich door extreme stemmingswisselingen en impulsief gedrag. Psychiater Koen Grootens van het Donders Centre for Neuroscience onderzocht de hersenactiviteit van borderlinepatiënten. Hij promoveert volgende week op zijn onderzoek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, zo meldt het AD. Grootens ontdekte dat borderlinepatiënten ook moeite hebben met het onderdrukken van reflexmatige oogbewegingen.

Ouder worden
Volgens het Trimbos Instituut lijden in Nederland ongeveer 100.000 mensen in Nederland aan borderline. De stoornis komt vooral voor in de leeftijdsgroep van 20 tot 30 jaar. De symptomen van de ziekte verdwijnen vaak met het ouder worden. Therapeutische behandeling versnelt dat proces.

Verwaarlozing
Veel patiënten die wegens verslavings- of psychiatrische problemen zijn opgenomen, blijken ook borderliner te zijn. Uit eerder onderzoek was al bekend dat borderlinepatiënten een genetische aanleg voor de ziekte hebben. Vaak speelt ook emotionele verwaarlozing of seksueel misbruik in de jeugd een rol.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: AD/Trimbos-Instituut, foto stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.